Hlavní navigace

S jarem se probouzí také farmářský byznys. Dolehne na něj evidence tržeb?

9. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK
V ulicích přibývá stánků českých farmářů. I když zatím nabízejí skleníkové nebo dovážené zboží, farmářský byznys se přesto začíná probouzet. Jenže co #EET?

Také letos zaznamenají farmářské trhy vysoké tržby. Na čerstvou úrodu nečekají a už po zimní přestávce otevírají. Některé z nich postavily stánky již v březnu, na plný provoz se stále však ještě čeká. Jak píše sesterský server Vitalia.cz, nabídka českých farmářů se spustila již v březnu. 

Například na Vítězném náměstí v Praze 6 začal farmářský trh na Kulaťáku sezónu již 7. března, v Plzni na Náměstí Republiky mohou lidé nakupovat čerstvé potraviny od 28. března. Jak zjistil server Podnikatel.cz, také Holešovická tržnice v Praze již nabízí po zimní přestávce ve své hale č. 22 rozšířenou nabídku čerstvé zeleniny, ovoce, ale také uzenin, sýrů či pečiva. 

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

Budou farmáři dávat účtenky dle EET?

Farmáři prodávající soustavně a opakovaně musejí zbystřit

Letos se však farmáři nemusejí obávat nových povinností. Ty přijdou pro mnohé podnikatele v podobě elektronické evidence tržeb (EET), která by na ně také mohla dolehnout. Problém však může v budoucnosti nastat především u těch farmářů, kteří prodávají na trzích soustavně a opakovaně a nebudou prodávat své vlastní přebytky.

dan_z_prijmu

Z pohledu živnostenského zákona se totiž na tyto podnikatele nevztahuje možnost prodávat bez živnostenského oprávnění. Navíc tito farmáři musejí často i dodržovat tržní řád, pokud ho nařídí obec na základě §18 živnostenského zákona. Pokud se k těmto povinnostem přilepí i ta ohledně povinné elektronické evidence tržeb, která se navíc neobejde bez investic, můžeme očekávat úbytek nabídky na farmářských trzích. 

EET pro farmáře na trzích nelze vyloučit

Server Podnikatel.cz se proto snažil zjistit, jak se EET farmářů případně dotkne. Podle vyjádření Petry Petlachové, mluvčí Finanční správy, bude evidence tržeb zaváděna v několika vlnách. Nejdříve dolehne na osoby poskytující ubytovací a stravovací služby a poté na podnikatele v maloobchodě a velkoobchodě. V průběhu zavádění EET bude prováděna riziková analýza, z níž se vyvodí, zda zavést EET i pro další osoby, včetně i prodejců na farmářských tržnicích. Zatím to však není na pořadu dne, doplnila Petlachová. Stát si případnou analýzou dělá zadní vrátka, aby mohl zavést evidenci tržeb právě například i pro farmáře na trzích. Ti totiž operují především s hotovostí, což je jedna ze základních podmínek, proč se EET zavádí. 

Měla by se podle vás zavést povinnost EET i pro farmáře? Diskutujte pod článkem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).