Hlavní navigace

PR: Růst mezd předhání produktivitu. Zvýší se nezaměstnanost ještě více?

8. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Růst mezd začal v České republice převyšovat růst produktivity práce. Podle analytiků by to mohlo z dlouhodobějšího hlediska vést k poklesu konkurenceschop­nosti, zaostávání ekonomiky a nárůstu inflačních tlaků, píše dnes deník Právo.

Růst mezd zaostává v Česku za růstem produktivity práce. Analytici varují, že v delším horizontu by to mohlo znamenat snížení konkurenceschop­nosti, zaostávání ekonomiky a růst inflace. Největší rozdíl mezi výší výplat a odvedenými výkony je podle statistik v potravinářském průmyslu, těžbě a zpracování dřeva či těžbě surovin, píše dnes Právo.

Jsou v zásadě tři možnosti, jak s tím mohou firmy bojovat. Buď firmy dokážou navýšit tržby i přes recesi v západní Evropě. Takové štěstí ale většina podniků mít zřejmě nebude. Druhou možností je snížit počet zaměstnanců. Touto cestou jdou teď hlavně podniky střední velikosti. Třetí možností je snížit mzdy, což bývá ale většinou neprůchodné, uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Odbory mají na věc jiný názor. Namítají, že produktivita práce je vyčíslena reálně, bez vlivu inflace, ale mzdy jsou uváděné bez jejího očištění. Pak je rozdíl skutečně výrazný, uvádí pro Právo odboroví analytici. Michl z Raiffeisenbank dle Práva však uvedl, že i v případě reálné mzdy, se ta začíná produktivitě vzdalovat. Podle něho by řešením mohlo být odměňování podle výkonů, které by zvýhodnilo dobré pracovníky a potrestalo lajdáky a investice do inovací jako šance zvýšení podílu na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).