Hlavní navigace

Světová banka: Růst cen potravin ovlivňují hlavně biopaliva

29. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za současnou globální potravinovou krizi a výrazné zvýšení potravin může ze tří čtvrtin, tedy ze 70 až 75 procent, rozmach biopaliv ve Spojených státech a v Evropě. Vyplývá to ze studie ekonoma Dona Mitchella, kterou oficiálně zveřejnila Světová banka. O obsahu studie informuje ČTK.

S výrobou biopaliv souvisí zabírání půdy, která byla dříve určená pro produkci potravin. Ale také pokles zásob například kukuřice. Pokles zásob pak podnítil spekulace a zákazy exportu. To růst cen urychlilo. Až ze 30 procent se na růstu cen potravin podílel i oslabující dolar.

Mitchell ve studii doporučil přehodnotit politiku, která stála za boomem biopaliv. Silný nárůst produkce biopaliv v USA a EU byl podporován subvencemi, povinnými kvótami a dovozními cly. Bez této politiky by byla produkce biopaliv nižší a nárůst cen potravinářských komodit by nebyl tak vysoký, cituje ČTK Mitchella.

Studie tak vyvrátila, že by za rostoucí cenou potravin stála primárně zvyšující se poptávka z Číny či Indie nebo že by růst potravin výrazně ovlivnilo sucho v Austrálii.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).