Hlavní navigace

Rusko - potenciál pro české podnikatele

10. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V posledních letech se stává Rusko pro české investory stále zajímavější oblastí. Obchodní vztahy mezi ČR a Ruskem jsou na vzestupu a objem výměny zboží neustále roste, stejně jako investiční spolupráce. Do Ruska české firmy vyvážejí hlavně strojírenské výrobky a zařízení, opačným směrem putují především suroviny. Ačkoli se českoruská spolupráce rozvíjí dynamickým tempem, pořád je co dohánět. Z celkového objemu investic jdoucích do Ruska je jen asi 0,8 % tvořeno českými investicemi. Tato čísla poukazují na skutečnost, že investiční sféra vzájemných vztahů přináší ještě velké příležitosti a potenciální možnosti růstu.

Rusko je atraktivním trhem s vysokým růstovým potenciálem. Od roku 1999 roste v Rusku ekonomika v průměru o 6,8 % ročně a tento růst se očekává dlouhodobě. Odborníci se domnívají, že v roce 2008 bude růst v Rusku kolem 6,9 % a v příštích 5 až 7 letech se očekává rychlejší růst než ve zbytku světa. Naopak výrazný růst české ekonomiky se v příštích letech neočekává a lze spíše předpovídat zpomalování tempa růstu.

Problémem Ruska je stále velice vysoká míra korupce a neefektivnost veřejné správy, což Rusko brzdí v ještě rychlejším růstu ekonomiky. Za problematický lze považovat ztížený přístup k informacím a nedostatečná funkce médií jako objektivního informačního zdroje. V západním finančním tisku není neobvyklé číst o případech korupce, nedostatečné transparentnosti či přebujelé byrokracii, což pro ruská média zatím neplatí.

Nejperspektivnější se jeví v Rusku finanční služby a spotřebitelský sektor. V Rusku roste střední třída a finanční služby, jako jsou spotřebitelské úvěry, které jsou velmi zajímavou oblastí pro investory. Stejně tak i trh hypoték, který teprve začíná vznikat, nabízí pro první rychlé investory budoucí vysoké zisky a velké tržní podíly.

Zajímavé příležitosti jsou pro malé a střední firmy z České republiky hlavně v oblasti logistiky, infrastruktury, strojírenství, automobilového průmyslu a v podpůrných programech na výzkum a vývoj v oblasti Hi-Tech a farmacie

Investice do ruských společností se v poslední době dají rozdělit do dvou druhů. Prvním z nich je převzetí již existující ruské společnosti od stávajícího vlastníka (případně založení nového subjektu v Rusku investorem). Druhou možností je založení společného podniku s místním partnerem.

Brand24

P

ři vyjednávání s ruskými partnery by se měli podnikatelé připravit na několik věcí. Je obecně známo, že ruští partneři neradi přistupují na placení ve splátkách a preferují jednorázovou splátku. I platební mechanismus má svá specifika. Českého investora by také neměl překvapit požadavek ruského partnera na provedení stoprocentní platby souběžně s uzavřením smluvní dokumentace, motivovanou počáteční nedůvěrnou v subjekt, s nímž se setkává poprvé. Pokud by se podnikatel rozhodl pro společný podnik, je nejlepší založit jej ve formě společnosti s ručením omezeným. Ruské právo totiž umožňuje upravit ve společenskoprávních dokumentech společnosti otázky hlasování, výplat dividend apod. odlišně od standardního řešení.

V Rusku jsou také důležité osobní vazby a tradice „zvláštních plateb“. Velice striktně zde požadují přesné účetnictví a dodržování veřejnoprávních předpisů (hygiena, požární bezpečnost). I byrokracie je v Rusku značně rozvinutá. Pokud se podnikatel rozhodne v Rusku investovat, je dobré najmout si poradce, který může pomoci přenést odpovědnost a uvolnit tak podnikateli ruce pro vlastní práci a zájmy. Tito poradci mají nezbytné kontakty a dokáží zprostředkovat lokálního poradce, kteří jsou důležití pro interpretaci místních podmínek a specifik prostředí. Odborníci také poradí s vhodným daňovým strukturováním investice z hlediska regulací i právních rizik.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).