Hlavní navigace

Rodiny s více dětmi budou mít ještě letos vyšší slevy. Účetním to zamotá hlavu

2. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Poslanci odklepli vyšší slevu na děti. Tato sleva začne platit už pro letošní rok, což zamotá hlavu nejedné účetní. Jak se slevy konkrétně mění?

Rodiny s více dětmi se ještě letos dočkají vyšších slev na děti. Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o daních z příjmů. Pokud projde senátem a podepíše ji prezident, rodiny zaplatí na daních méně. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Nové slevy na děti se však nevztahují pro rodiny s jedním dítětem, tam výše slevy zůstává stejná, a to ve výši 13 404 korun. Přilepší si rodiny s dvěma dětmi. Na druhé dítě vzroste sleva o 100 korun měsíčně (17 004 korun ročně), na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně (20 604 korun ročně). 

Slevy se ale nesmí uplatnit do doby, dokud nebude zákon účinný. Na druhou stranu ve výplatách s nimi po účinnosti zákona už mzdové účetní musejí počítat: Co se neuplatní do účinnosti zákona, to se uplatní až za rok jako celek v ročním zúčtování nebo daňovém přiznání. Mzdovým účetním bohužel nové nastavení slev ještě pro letošní rok opět zamotá hlavu, komentovala pro server Podnikatel.cz schválenou novinku Jana Vítková, daňová poradkyně společnosti MIVO. 

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Čtěte také: 7 slev, které můžete uplatnit v daňovém přiznání za rok 2015

Ta také připomněla, že může nastat i paradoxní situace, kdy po účinnosti zákona zaměstnanec odmítne uplatnit vyšší slevu ihned, protože jí bude chtít uplatnit zpětně za celý rok. Mzdové účetní proto už nyní přemýšlejí, jak toto konkrétně bude řešeno, protože zákon zatím na to nepamatuje. Původně se totiž předpokládalo, že poslanci novelu schválí už vloni s tím, že bude účinná od ledna, to se však nestalo. 

skoleni_15_4

Zvýhodnění na děti se navyšuje v krátké době za sebou. Už od loňska vzrostlo u druhého dítěte o 200 korun měsíčně a u třetího a dalšího dítěte o 300 korun měsíčně. Zvyšování slev si předsevzala vládní koalice, která také návrh stvrdila koaliční dohodou. 

Čtěte také: Slevy na dani od roku 2016

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).