Hlavní navigace

Restauracím kvůli elektronické evidenci tržeb klesne DPH na 15 %, slíbil Babiš

3. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
V rámci zavedení elektronické evidence tržeb by měla restauracím klesnout DPH z 21 na 15 %. Dnes to uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Restauracím by v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) měla klesnout DPH z 21 na 15 %. Na dnešní konferenci pořádané Hospodářskou komorou ČR to prohlásil ministr financí Andrej Babiš, který zároveň připustil, že se EET možná nepodaří spustit hned na začátku roku 2016.

Čtěte také: E-shopaři, připravte se. Elektronická evidence tržeb se bude týkat i vás

Restauracím klesne DPH

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Babiš chce restauracím snížit DPH na 15 %.

Ministr financí Andrej Babiš dnes uvedl, že v rámci zavedení EET navrhne snížení DPH pro restaurace z 21 na 15 %. Právě restaurace a hotely by měly patřit do skupiny podnikatelů, která bude muset EET zavést jako první, tedy hned od ledna 2016. V druhé vlně, od dubna 2016, by se měly připojit velkoobchody a maloobchody a od poloviny roku 2016 všichni ostatní podnikatelé, kterých se EET bude týkat. Zároveň je ale možné, že se tento harmonogram posune. Jak totiž dnes řekl Andrej Babiš, zavedení EET se možná do začátku roku 2016 nestihne.

Koho se EET týká a koho nikoli

Celkově by se EET měla dotknout více než půl milionu podnikatelů. EET se bude vztahovat na všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kteří mají příjmy ze samostatné činnosti, a poplatníky daně z příjmů právnických osob, kteří přijímají platby prostřednictvím hotovosti, platebních karet či prostředků nahrazujících peníze (šeky, směnky, stravenky, žetony apod.). Povinnost EET se má zároveň vztahovat na platby moderními prostředky, např. prostřednictvím nálepek na mobilech, virtuálních peněženek, přednabitých karet, či bezkontaktních přívěšků na klíčích, doplnil serveru Podnikatel.cz Martin Diviš, odborník na nepřímé daně společnosti PwC ČR.

Content First

EET se naopak nebude týkat podnikatelů, kteří výhradně fakturují a přijímají pouze platby převodem na účet. Dle dostupného návrhu zákona se povinnost EET nebude vztahovat na příjmy, které nejsou předmětem daně z příjmů, tzn. příjmy nahodilé (např. inkaso pojistných plnění, odprodej nepotřebného majetku zaměstnancům), nebo příjmy podléhající srážkové dani a zároveň obecně na platby probíhající mezi prodávajícím a kupujícím prostřednictvím bankovního účtu. Je potřeba zdůraznit, že povinnost EET se bude týkat jak plátců, tak i neplátců DPH. Například zmrzlinář přijímající platbu v hotovosti je k EET povinen, zatímco truhlář, který vystaví zákazníkovi fakturu, kterou zákazník následně zaplatí prostřednictvím bankovního účtu, nikoliv, uzavřel Diviš.

Čtěte také: Ne. Všech živnostníků se elektronická evidence tržeb netýká

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).