Hlavní navigace

Lidí bez práce bylo v říjnu méně, rekordně přibývá volných pracovních míst

8. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V říjnu byla nezaměstnanost opět nižší. Poklesla na současných 5,8 procent. Zároveň rekordně stoupl počet pracovních volných pracovních míst. V říjnu jich bylo cca 144 000. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru 2,4 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Děčín (15,0), Bruntál (11,2), Karviná (11,0) a Jeseník (10,0). Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

„Z těchto čísel i meziroční dynamiky je vidno, že trh práce je stále více napjatý – k tomu je ještě nutno přičíst strukturální nesoulad mezi nezaměstnanými (nízké vzdělání, dlouhodobě nezaměstnaní) a poptávkou firem,” uvádí analytik České spořitelny Martin Lobotka, který zároveň doplnil, že kvůli rychlému růstu mezd v sousedních státech (Polsko, Slovensko) se zpomaluje přírůstek pracovníků z těchto krajin.

V následujících měsících by čísla o nezaměstnanosti už neměla být tak optimistická. Jak odhaduje hlavní ekonom ATLANTIK finanční trhy Petr Sklenář, v dalším období se projeví negativní sezónní vlivy: „Nezaměstnanost se tak vrátí do pásma 6,0 – 6,5 %,“ doplňuje Petr Sklenář.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).