Hlavní navigace

Původem česká firma uspěla ve světě. Inspirujte se a nahlédněte do jejích útrob

2. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
(FOTOGALERIE) Elektronická fakturace, archivace dokumentů a spoustu dalších pro podnikání užitečných věcí dělá firma Editel. Zavítali jsme do jejích útrob.

Společnost Editel CZ byla založena v roce 1994 vlastníky firmy Software602 jako specializovaná společnost pro EDI komunikaci. Od začátku své existence se orientovala na elektronickou komunikaci na bázi EDI (Electronic Data Interchange neboli elektronická výměna dat), původně zejména v sektoru bankovnictví. V roce 1996 se společnost rozhodla pro spolupráci s americkou společností Sterling Commerce (V roce 2010 se stala součástí IBM). 

Mezinárodní a původem česká firma Editel se zabývá především elektronickou fakturací. Vedle toho se také specializuje na archivaci obchodních dokumentů, B2B integraci a automatizaci firemních procesů. A to jak tuzemských, tak i mezinárodních firem.

Mohlo by vás zaujmout: Česká firma, která má lepší pracovní prostor než Google. Prohlédněte si ho

Ilustrační obrázek
Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Již po třech letech od založení přešel Editel CZ pod křídla společnosti Deloitte. Rozvoj EDI kopíroval v té době boom moderního maloobchodu. Jako první z obchodních řetězců se odhodlala plošně využít EDI společnost Makro v roce 1998, v rámci nově budovaného Crossdockingového konceptu. Klientem společnosti Editel CZ je dodnes. Významným klientem je také ČSOB.

Daně x

Po letech úspěšné spolupráce s Deloitte se novým majitelem Editel CZ v roce 2004 stala investiční společnost PXP. K dalšímu zásadnímu milníku došlo v roce 2007. Editel CZ koupila skupina GS1 Austria a současně vznikla pobočka společnosti na Slovensku. V roce 2008 došlo k osamostatnění původní operační jednotky, která měla na starost EDI v rámci GS1 Austria, a vznikla společnost Editel Austria. Ta se následně stala 100% vlastníkem Editel CZ.

Konzervativnost českých podnikatelů, kteří se stále brání posílat obchodní dokumenty elektronicky, potvrdil v rozhovoru pro sesterský server Lupa.cz Jan Mrvík, výkonný ředitel Editel CZ: Podle Českého statistického úřadu 50 % firem posílá fakturu elektronickou cestou, z toho ale jen 11 % je ve strukturované podobě určené pro automatizované zpracování. Existuje zde stále povědomí, že když pošlu fakturu v souboru PDF do mailu, že dělám elektronickou fakturaci. To je pravda tak napůl.

Na návštěvě ve společnosti Editel

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).