Hlavní navigace

Průzkum: třetina Čechů žije od výplaty k výplatě

13. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle průzkumu žije třetina Čechů od výplaty k výplatě. Hůře jsou na tom Poláci, Lotyši, Rumuni, Maďaři i Rusové, jak vyplývá z průzkumu, který byl na tyto země zaměřen. Česko má z testovaných zemí nejvyšší hrubý domácí produkt na hlavu, přesto optimismem nehýříme. Každý čtvrtý je prý na tom hůře než před třemi lety.

Životní úroveň Čechů je vyšší, než u obyvatel Polska, Lotyšska, Rumunska, Maďarska a Ruska. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat GE Money Bank. Třetina dotázaných Čechů přiznala, že žijí od výplaty k výplatě. Mnohem výraznější závislost na každoměsíčním příjmu uváděli obyvatelé ostatních testovaných zemí. Tam takovým způsobem žije šest z deseti lidí. I úroveň HDP je v ČR nejvyšší ze všech sledovaných států. Češi rovněž patří v rámci sledovaných zemí mezi nejpokročilejší národ, co se využívání bankovních produktů týče. S tím souvisí i další výsledek průzkumu. Devět z deseti dospělých občanů ČR využívá běžný účet, který si v průměru zakládají ve 24 letech. Nejvíce také využíváme platebních karet.

Přes zjištěné výsledky ale čeští občané přílišným optimismem nehýří. Zhruba 40 % uvedlo, že se jim před třemi lety vedlo hůře. Každý čtvrtý dotázaný pak uvedl, že se mu před třemi lety vedlo lépe. Pětina českých respondentů starších 50 let věří, že se jim za tři roky povede lépe než dnes. Optimističtější je generace osob do 39 let, v lepší zítřky věří téměř dvě třetiny. Další z obav, které lidi trápí, je ztráta zaměstnání a neschopnost splácet své dluhy. Ve chmurách o ztrátu zaměstnání nás však předběhli Rusové. Tam se nezaměstnanosti bojí každý druhý občan. Čtěte více: Češi se obávají ztráty zaměstnání. Začínají se pojišťovat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).