Hlavní navigace

Protikrizový balíček Topolánka má snížit daně a odvody firem na pojistném

3. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Premiér Mirek Topolánek představil svůj protikrizový balíček. Jeho základními principy je snížení odvodů a daní pro firmy a nižší pojistné i pro zaměstnance, zvýšení důchodů penzistů, odvod jednoho procenta příjmů občanů na důchod rodičů a následné snížení sociálního pojištění o stejnou částku a zvýšení platů státních zaměstnanců.

Premiér Topolánek představil svůj protikrizový balíček. Obsahuje opatření snižující daně a odvody firmám, nižší odvody na pojistném i pro zaměstnance, zvýšení důchodů penzistům a platů státním zaměstnancům a odvod jednoho procenta příjmů na důchod rodičů. O stejnou částku by pak mělo být možné si snížit odvod sociálního pojištění. Toto opatření by tak mělo zvýhodnit ty, kteří vychovali více dětí. Bezdětní poplatníci by naopak odváděli do státní kasy o jedno procento navíc. V krajním případě, pokud by krize vážně ohrožovala českou ekonomiku, by Topolánek přikročil ještě ke snížení odvodů podniků na zdravotním pojištění o půl procenta. Balíček obsahuje i opatření, která chtěl premiér prosadit již delší dobu. Například snížení odvodů sociálního pojištění o 1,5 %.

Všechna navrhovaná opatření by chtěl Topolánek uvádět do praxe až v krajním případě, kdy by se růst české ekonomiky dostal pod 2 %. Buďme mimořádně opatrní, protože ty dluhy za nás nikdo nezaplatí, uvedl pro Hospodářské noviny ministr financí Miroslav Kalousek. Náklady, které by realizaci návrh provázely nechtěli ministři zveřejnit. Část z nich by se financovala z úspor, část by ale prohloubila deficit státního rozpočtu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).