Hlavní navigace

BSA: Proti pirátství budeme bojovat zejména v menších firmách

23. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Proti užívání pirátského softwaru budeme bojovat zejména ve firmách s méně než sto zaměstnanci, uvedla organizace Business Software Alliance (BSA), která bojuje za legální používání softwaru a celosvětově se snaží potírat jeho ilegální zneužívání. BSA se v loňském roce u menších firem snížit pirátství dařilo. V domácnostech naopak nelegálního softwaru přibývalo.

Loni se dařilo potírat pirátství zejména ve firmách, v domácnostech nelegálního softwaru naopak přibývalo zejména prostřednictvím internetu, informuje organizace BSA. Levná výpočetní technika a rychlý internet jsou vhodným podhoubím pro šíření nelegálního softwaru, řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí organizace BSA. V ČR se za poslední dva roky užívá 39 % softwaru nelegálně. Nejaktuálnější bilanci pirátství vydá BSA v květnu. Případný pokles bude pravděpodobně o procentní bod. Nicméně i udržení míry pirátství na 39 procentech bude úspěch, doplnil Hlaváč. Čtěte více: Máte nelegální software? Může vás to přijít draho

Organizace BSA se letos zaměří na snižování míry pirátství ve firemním sektoru. Budeme se snažit ve spolupráci s výrobci softwaru cíleně vytipovávat firmy, které užívají nelegální software dlouhodobě, přiblížil plány Hlaváč. Čísla uživatelů nelegálního softwaru by byla ještě vyšší, kdyby se programy neprodávaly přímo s počítači, ale uživatel by si k hardwaru musel zakoupit software sám, uvedl pro server Podnikatel.cz Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).