Hlavní navigace

Prohibice končí. Pro výrobce a prodejce alkoholu jsou tu nová pravidla

27. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes se do obchodní sítě vrací alkohol s minimálním obsahem alkoholu 20 procent, jehož zákaz trval od 14. září. Musí ale splnit přísné podmínky.

Vláda ukončila částečnou prohibici, tedy zákaz prodeje dvaceti- a víceprocentního alkoholu, která v Česku trvala od večera 14. září. Okamžité uvolnění se týká lihovin, které byly vyrobené před 1. lednem 2012. Jak řekl premiér Petr Nečas, prodávat je možné také lihoviny, které mají „rodný list“ a jsou opatřené novým kolkem. Zlikvidovat naopak musí podnikatelé například otevřené lihoviny, což se dotýká především restauračních zařízení. Vláda zároveň uložila ministrovi financí, aby navrhl opatření, které by umožnilo daňovou vratku týkající se minimálně spotřební daně a DPH za tyto zlikvidované lahve s alkoholem, připomněl Nečas.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger dodává, že existuje výjimka na drahé alkoholy, které si mohou i v případě otevřených lahví nechat restauratéři na své náklady otestovat. Tím se vyhnou jejich nucené likvidaci.

Čtěte také: Nečas chce pro alkohol nové kolky a „rodný list“

Podnikatelé uvolnění vítají

Jsme rádi, že končí tak zvaná částečná prohibice a trh se vrátí do normálního stavu, uvedl Miroslav TomanPotravinářské komory České republiky. Komora podle něj respektuje „rodné listy“ pro alkohol. I když to bude administrativně náročné, pro seriozní prodejce nepůjde o zásadní problém, řekl Toman. Ostatně celý problém, který s alkoholem v Česku vznikl, je podle něj jen výsledkem fungování černého trhu, nikoliv chování seriozních výrobců a prodejců.

Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky prohlásil, že je rád, že vláda s podnikateli a profesními organizacemi svá opatření diskutovala a respektovala jejich názory. Do budoucna je podle něj důležité zaměřit se na eliminaci černého trhu s alkoholem, mimo jiné tím, že bude prodej alkoholu koncesovanou živností. Ke koncesím se přiklání i další zainteresované subjekty, včetně Potravinářské komory ČR.

Čtěte také: Prohibice podnikatele poškodí, vyplývá z bleskového průzkumu Podnikatel.cz

dan_z_prijmu

Opět získat důvěru spotřebitelů

Viceprezident Unie dovozců a výrobců lihovin Pavel Dvořáček připomněl, že pro výrobce a dovozce je situace související s prohibicí složitá. A to nejen z hlediska zavedených opatření, ale také ve vztahu ke spotřebitelům. Opravdu velkým problémem je pro nás důvěra spotřebitelů, dodal Dvořáček.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).