Hlavní navigace

Prodej letních pneumatik láme rekordy, na jejich přezutí je ale ještě čas

10. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Pod vlivem jarního počasí berou řidiči útokem prodejny pneumatik a pneuservisy. Prodeje jsou rekordní, ale na přezutí gum je ještě čas.

Díky jarnímu rázu počasí mizí prodejcům letní pneumatiky doslova pod rukama. Podle serveru Pneumatiky.cz je rozdíl mezi loňskými a letošními únorovými tržbami 290 %. Řidiči by ale po nákupu nových pneu neměli pospíchat s jejich výměnou. Zvlášť po ránu mohou být silnice vymrzlé a letní obutí je proto začátkem března nevhodné. Zákon navíc přikazuje mít na autě zimní obutí za nepříznivých podmínek až do konce března.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Řidiči mají za povinnost jezdit od 1. listopadu do 31. března na všech vozovkách na zimních pneumatikách, a to za předpokladu, že se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace nastane v době provozu vozidla na komunikacích. Auta s hmotností do 3500 kg mají povinnost použití zimních pneu na všech kolech s hloubkou dezénu nejméně 4 mm. Motorová vozidla s hmotností nad 3500 kg pak musí mít do zimních pneumatik obuta všechna kola hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly a minimální hloubkou dezénových drážek 6 mm.

Mezní teplotou pro přezutí pneumatik ze zimních na letní je 7°C. Právě nad touto teplotní hranicí ztrácí zimní pneu své kladné vlastnosti. Teplota by se ale nad 7°C měla pohybovat dlouhodobě. Při příliš brzkém přezutí by totiž řidiče mohly nepříjemně překvapit příležitostné ranní mrazíky, které jsou na začátku jara ještě poměrně časté, upozornil Jan Foltán z internetového obchodu Kupujpneu.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).