Hlavní navigace

Problematika "Made in China"

15. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Analýza advokátní kanceláře Lovells poukazuje na rekordní počet oznámení nebezpečných výrobků na trzích zemí EU. Podle statistik byl k 1.10. tohoto roku počet týdenních oznámení nebezpečných výrobků 25, tedy o 43 % více než průměr za rok 2006. Jen letos bylo publikováno již 932 zpráv týkajících se stažení výrobků z trhu.

Téměř polovina stahovaných nebezpečných výrobků pocházela z Číny, přičemž převážně se jednalo o hračky. Ty představovaly zhruba 35 % všech výrobků stažených z trhů EU. Podle partnera právní kanceláře Lovells Roda Freemana není důsledkem zvyšujícího se počtu stahovaných nebezpečných výrobků to, že by byly výrobky nebezpečnější než dříve. Důsledkem jsou spíše přísnější evropské právní úpravy. Přesto zprávy o počtu stahovaných čínských hraček z trhu poukazují na určitá rizika spojená se spoléháním se na dodavatele ze vzdálených nových trhu. Předpisy o bezpečnosti výrobků v EU jsou totiž v mnoha odvětvích mnohem přísnější než v kterémkoliv jiném regionu.

Podle Freemana povede rostoucí publicita kolem problematiky „Made in China“ v konečném důsledku ke zvýšení kvality a bezpečnosti čínských výrobků. Pomohou tomu nejen přísné sankce ze strany čínské vlády, ale i to, že dodržování vysokých standardů začíná obchodníkům s méně kvalitním spotřebním zbožím bez renomovaných značek zvyšovat náklady, takže se tito obchodníci začnou poohlížet po méně kontrolovaných trzích.

Existuje však riziko, že pokud se pozornost soustředí pouze na Čínu jako na hlavního viníka, odvrátí se pozornost od mnohem důležitější potřeby – a to zavedení systémů, které znemožní nebezpečným a nekvalitním výrobkům dostat se na evropský trh bez ohledu na to, kde byly vyrobeny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).