Hlavní navigace

Pro přihlášení do datové schránky lze zvolit SMS

20. 6. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Uživatelé datových schránek od dnešního dne už nemusí pro přihlášení používat certifikát, nýbrž se do nich mohou přihlásit i skrze ověřovací SMS kód. Tento systém využívají zpravidla banky ve svém internetovém bankovnictví. Do datové schránky se půjde i nadále přihlašovat “klasicky” pomocí certifikát. Přihlašovací jméno a heslo samozřejmě zůstávají nutné při obou alternativách.

Pokud zvolíte místo certifikátu SMS kód, musíte se nejdříve rozhodnout, zda chce toto jednorázové heslo zasílat prostřednictvím placených SMS (Premium SMS) nebo samostatně vytvořit na svém mobilním telefonu bez nutnosti připojovat se do datové sítě mobilních operátorů.

K zajištění generování hesla pomocí mobilního telefonu musí mít uživatel v tomto zařízení nainstalovanou aplikaci pro jednotlivé mobilní operační systémy, kterou je možné získat zdarma. Pokud uživatel zvolí zasílání kódů pomocí SMS, pak je cena služby za jednu odeslanou SMS zprávu 3 Kč včetně DPH, doplnila Marta Selicharová, tisková mluvčí České pošty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).