Hlavní navigace

Pro podnikatele je připraveno ve výhodných úvěrech 10 mld. korun

14. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Takřka 10 mld. korun je připraveno pro české podnikatele v úvěrových programech Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Tato částka by měla pokrýt období 2007–2013. Stát z této sumy dodá 8,2 mld. Kč, samotná banka pak přispěje 1,7 mld. Kč. Malí a střední podnikatelé se však tyto dotace dosud nenaučili v dostatečném množství čerpat. Důvodem je skutečnost, že mnoho podnikatelů o těchto možnostech vůbec neví. Další příčinou je obava z náročné administrativy při vyřizování žádosti.

V současné době přitom mohou podnikatelé žádat o záruku na bankovní úvěr v programu Záruka. Pro začínající podnikatele je nyní k dispozici například bezúročný úvěr v programu Start. Dalšími jsou pak třeba programy Trh pro začínající pražské podnikatele a Certifikace, ve kterém je možné například získat i 300 tisíc na normy ISO, oba ale v prosinci končí. Nicméně žádosti o ně se mohou podávat až do konce roku.

Nejvyužívanějším je mezi firmami program Progres, z něhož mohou malí a střední podnikatelé čerpat úvěr až do dvaceti pěti milionů korun s pevnou tříprocentní úrokovou sazbou, se splatností až jedenáct let a odkladem splátek jistiny až o šest let. Vzhledem k velkému zájmu o program na něj ale již došly peníze a od října tak je pozstaven. ČMZRB předpokládá, že bude znovu spuštěn na jaře příštího roku.

Ze zkušeností jednoznačně vyplývá, že s podáváním žádostí není dobré čekat. Kdokoli se rohodne využít programu ČMZRB, měl by podat žádost co nejdříve.

Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s., je rozvojovou bankou České republiky. Napomáhá především rozvoji malého a středního podnikání, infrastruktury a dalších sektorů ekonomiky vyžadujících veřejnou podporu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).