Hlavní navigace

Privatizace ČSA definitivně zastavena, stát by totiž musel ještě doplácet

26. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České aerolinie (ČSA) zůstanou v rukou státu, rozhodla o tom na dnešním zasedání vláda. Kabinet tak přihlédl ke stanovisku ministra financí Eduarda Janoty, který doporučil privatizaci zastavit. Jediný zbylý uchazeč, konsorcium firem Unimex a Travel Service tak odchází z tendru s prázdnou.

Podle slov Eduarda Janoty mělo konsorcium několik nepřijatelných podmínek, které navíc šly proti usnesení vlády. Jako příklad ministr uvedl, že konsorcium chtělo nabídnutou miliardu za ČSA rozložit do čtyř splátek až do roku 2013. Stát by pak prý neměl jistotu, že by všechny peníze dostal.

Další nepřijatelný požadavek tvořilo též nezáporné vlastní jmění v okamžiku převzetí. Vlastní kapitál ČSA se ale pohybuje kolem hodnoty mínus 1,2 miliardy. Stát by tak v případě schválení privatizace musel ještě doplácet.

Nastoupený proces restrukturalizace ČSA bude nadále pokračovat tak, aby společnost současnou nepříznivou ekonomickou situaci zvládla co nejlépe, dodal Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí. Čtěte více: ČSA potřebují na zimu zajistit hotovost, budou se dál osekávat náklady a také prodávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).