Hlavní navigace

Příští rok nižší daně? Jen plané sliby!

10. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda zřejmě ustoupí ze svého slibu na snížení daní z příjmu v příštím roce z 15 na 12,5 procent. V novele zákona o daních z příjmů chce prosadit spíš snížení sociálního pojištění než sazby daně. Vyplývá to z vyjádření premiéra Mirka Topolánka po včerejším jednání vlády. Novela by měla platit od příštího roku. Snížení daně od roku 2009 je přitom ve schváleném reformním balíku.

Podle premiéra je za snížením sociálního pojištění snaha zabezpečit příjmy pro kraje a obce, závazek snížit schodek veřejných financí a zajistit, aby nepoklesly příští rok příjmy lidem s platy od 10.000 do 40.0000 korun. V tom případě ale už nejde podle Topolánka snížit současnou výši daně.

To se ale nelíbí skupině poslanců ODS kolem Vlastimila Tlustého. Na snížení daní trvá. Bylo dohodnuto a v zákoně je uvedeno 12,5 procenta. To, co říká pan premiér, je evidentně porušení té loňské dohody, a já to nepodpořím, řekl ČTK Tlustý.

Snížení daňové sazby z 15 na 12,5 procenta obsahuje reforma, kterou loni odklepla sněmovna. Před nedávnem ale přišlo ministerstvo financí s návrhem, které počítá pouze se snížením sociálního pojištění v 12,5 na 11,5 procenta. Všechny ostatní sazby by měly zůstat ve stejné výši.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).