Hlavní navigace

Příští rok se inspekce zaměří na maloobchody, restaurace a ubytovací zařízení

27. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Orgány inspekce práce se chystají v příštím roce se svými kontrolami zaměřit na maloobchody a restaurační a ubytovací zařízení. Rozhodly tak na náměty ze strany veřejnosti, která v posledních dvou letech stále častěji upozorňuje na porušování pracovněprávních předpisů.

Orgány inspekce práce budou v příštím roce zaměřovat své návštěvy na maloobchod a restaurační a ubytovací zařízení. Reagují tak na stížnosti veřejnosti v posledních dvou letech na porušování pracovněprávních předpisů zaměstnavateli. Hlavním důvodem je zvyšování počtu obchodních řetězců a restauračních a ubytovacích zařízení. Zostřuje se tak konkurence a tak zaměstnavatelé hledají možnosti snižování provozních nákladů a vyvíjejí tlak na své zaměstnance.

V příštím roce tedy budou oblastní inspektoráty provádět namátkové kontroly, zejména u těch, kteří už na svém kontě nějaký podobný přestupek už mají nebo je zviditelnil podnět od občanů, úřadů či médií. Největším problémem bývá nerovné zacházení se zaměstnanci a jejich ohodnocením, nedodržování přestávek, evidence pracovní doby, proplácení příplatků či vydávání potvrzení o zaměstnání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).