Hlavní navigace

Připravte se, vyšší daně se dotknou prakticky všech

11. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vláda schválila soubor úsporných opatření, který se dotkne prakticky všech občanů Česka. Největší část návrhů počítá se zvyšováním daní.

Vláda dnes na svém zasedání schválila podle ČTK úsporná opatření pro následující dva roky, která mají udržet deficity státních rozpočtů na dříve naplánované hladině. Opatření se týkají jak příjmové, tak výdajové stránky rozpočtu. Většina z nich však nějakým způsobem zvyšuje daňové zatížení, a to v podstatě všech skupin společnosti. Přečtěte si, co pro vás vláda připravuje.

Opatření na příjmové straně

Zvýšení sazeb DPH o 1 procentní bod

Pro roky 2013 až 2015 dojde ke zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod, tedy na 21 procent a 15 procent. 

Solidární přirážka k dani z příjmu fyzických osob

Nejbohatší lidé zaplatí mezi lety 2013 a 2015 tzv. solidární přirážku k dani z příjmu fyzických osob pro základ daně nad stropy sociálního pojistného (čtyřnásobek průměrné mzdy) se sazbou 7 procent. 

Zruší se stropy na zdravotní pojištění

V současnosti činí strop pro sociální pojištění 48násobek průměrné mzdy a pro zdravotní pojištění 72násobek průměrné mzdy. Od příštího roku by měl být strop pro zdravotní pojištění zrušen.

Omezení výdajových paušálů

Výše výdajových paušálů zůstane zachována, avšak u činností spadajících do paušálů ve výši 40 procent a 30 procent bude výše odpočtu prostřednictvím paušálu omezena příjmy do výše dvou milionů korun. Podnikatelé, kteří paušály využívají, nebudou moci navíc moci využívat některé daňové úlevy, tedy jak položky odečitatelné od základu daně, tak položky snižující daň. Zůstane ale možnost uplatnit využívat základní slevu na poplatníka a slevy pro tělesně postižené, případně i některé další položky odečitatelné od základu daně. Opatření začne platit od roku 2013. Čtěte více: OSVČ opět na pranýři. Chcete využít paušál? Zapomeňte na slevy na dani a bonusy

Zrušení „zelené nafty“

V současnosti dostávají zemědělci nazpět část zaplacené spotřební daně na naftu, kterou použili pro zemědělskou výrobu. Od příštího roku by mělo dojít ke zrušení tohoto zvýhodnění.

Zvýšení zdanění řezaného tabáku na úroveň zdanění cigaret

Nyní se konstruuje sazba spotřební daně tabáku ke kouření jako dvoutřetinový poměr k minimálnímu zdanění cigaret. Postupně by se sazba spotřební daně z tabáku měla srovnávat s daní z cigaret. Cílem je dosáhnout v roce 2014 pouze osmdesátiprocen­tního zdanění cigaret. 

Zavedení srážkové daně vůči daňovým rájům 

V současné době se na příjmy zahraničních daňových rezidentů uplatňuje srážková daň ve výši 15 procent. S účinností od roku 2013 chce vládat zvýšit sazbu této daně na úroveň 35 procent.

Zvýšení sazby daně z příjmu fyzických osob o jeden procentní bod

Vláda již v rámci daňové reformy schválila, že v souvislosti se zavedením jednoho inkasního místa dojde ke zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazby daně na úrovni 19 procent. Nyní plánuje její zvýšení o jedno procento od roku 2014, tedy sazbu 20 procent. Čtěte také: Dvojnásobné zálohy na pojistné? Děkujeme, odcházíme na pracák, říkají OSVČ

Zvýšení sazby spotřební daně z tichého vína na 10 Kč/l

V současné se neplatí žádná daň z tichého vína. Vláda navrhuje zavedení sazby daně ve výši 10 Kč na litr tichého vína. Vzhledem k velké administrativní náročnosti však chce osvobodit produkci drobných vinařů (ta činí cca 500 000 hl, tedy asi 25 % celkové produkce).

Zavedení uhlíkové daně

Další opatření se týká zavedení emisní složky spotřební daně z topných olejů, daně z pevných paliv a daně ze zemního plynu a některých dalších plynů. Sazba daně by měla činit 15 €/t CO2, což by znamenalo nárůst cen u topných olejů asi o 15 %, u uhlí  o 20 % a u zemního plynuo 10 %.

Zrušení „zaměstnaneckého paušálu“ ve výši 3000 Kč

Původní návrh změny daňové legislativy v souvislosti se zavedením JIM počítal se zavedením zaměstnaneckého paušálu. Vzhledem k změnám v zákoně si vláda tento krok rozmyslela a nechce jej vůbec zavést.

Zrušení základní slevy pro pracující důchodce

V roce 2008 bylo důchodcům umožněno uplatňovat základní slevu na dani. Vláda ji chce od roku 2013 pro důchodce opět zrušit. Čtěte také: Na věku nezáleží. Víme, jak podnikat v důchodu v roce 2012

Zvýšení daně z převodu nemovitosti

Od roku 2013 dojde ke zvýšení daně z převodu nemovitostí o jeden procentní bod (ze tří procent na čtyři procenta).

Brand24

Opatření na výdajové straně

Na výdajové straně rozpočtu dojde ke snížení výdajů kapitol dle vázání v roce 2012 a ke zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě. Některých občanů se pak přímo dotkne zrušení doplatku na bydlení a úprava valorizace důchodů. Ty se budou nově zvyšovat podle 1/3 růstu cen a 1/3 růstu průměrné reálné mzdy.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).