Hlavní navigace

Přináší nová jarní energie větší chuť začít podnikat? Na úřadech je zatím klid

12. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Po temné zimě přichází nový příliv energie. Ta se odráží téměř v každé oblasti života. Jak je to s podnikáním? Mají lidé více chuť pouštět se do byznysu?

Každé roční období má své. Přechod ze zimy na jaro je ale nejintenzivnější. Objevuje se nová energie, chuť zkoušet nové věci, plánovat. Má to všechno vliv třeba právě i na odhodlání plnit si své sny a začít podnikat?

Čtěte také: Počet OSVČ hlavních klesá už třetí rok v řadě. Může za to nepřátelská atmosféra?

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Obecně lze říci, že na jaře přichází po zimě energie probouzející k životu. Zda to ale má vliv na odhodlání podnikat, se neodvažuji zhodnotit, jde totiž o dlouhodobý proces. Navíc, každý člověk je jedinečný a tak i jeho start má mnoho podob, říká Blanka Junová, lektorka, průvodkyně, koučka v jedné osobě.

Mohlo by se hodit: Základní manuál pro rozjezd: Jak si založit živnost

Že by se dveře na živnostenských úřadech na prahu jara zrovna netrhly, se obecně říci nedá. Zástupy zájemců nejsou o nic delší než kdykoli v jiném ročním období. Živnostenské úřady však shodně uvádějí, že na začátku jarního období mají lidé nejvíce zájem o živnosti volné. Lidé mají největší zájem o živnost volnou. V této živnosti je schováno zprostředkování služeb, obchod a pomocné stavební práce, tedy skrývá se zde více činností. Navíc není k udělení této živnosti nutná žádná odbornost, prozradila serveru Podnikatel.cz mluvčí liberecké radnice Zuzana Minstrová.

Brand24

Podobnou zkušenost mají také v Plzeňském kraji. V současné době je nejvíce ohlašováno volných živností – zejména obchodních živností, ale též řemeslných živností stavebních a lehce se zvýšil nyní i zájem o hostinské živnosti, což může být i sezónním vlivem, potvrdil Jiří Špak z Magistrátu města Plzně.

Jaro jako start sezónních prací

A možná právě sezónnost hraje na začátku jara největší roli. Lidé se vracejí k živnosti, kterou během zimních měsíců pozastavili, protože ji nemohli vykonávat: Dochází k tomu, že jakmile to počasí dovolí, podnikatelé podnikající v sezónních činnostech začnou svoje živnosti obnovovat. V převážné většině případů jde o stavební řemeslné živnosti – zednictví, tesařství, klempířství, nebo živnost volná, v rámci které jsou vykonávány pomocné stavební práce apod., prozradil pro server Podnikatel.cz vedoucího živnostenského úřadu v Jihlavě Jan Kubišta.

Seznam živností, o které je aktuálně největší zájem na Jihlavsku
Masérské, rekondiční a regenerační služby
Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení
Pedikúra, manikúra
Poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru
Silniční motorová doprava – nákladní provozovaná vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti nepřesahující 3,5 tuny, jsou-li určeny k přepravě zvířat nebo věcí
Truhlářství, podlahářství
Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení
Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona
Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti turistiky, cykloturistiky, plavání, juda, lyžování, snowboardiingu, bruslení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).