Hlavní navigace

Přehledy a doplacením pojištění to nekončí, musíte ještě změnit výši záloh

28. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Vyplníte daňové přiznání, doplatíte daně, podáte přehledy a doplatíte pojistné. Máte splněno? Ještě nikoliv. Nezapomeňte ještě změnit výši záloh na pojistné.

Na podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení sice zbývá ještě několik dní, většina podnikatelů má však již své povinnosti za rok 2014, včetně doplacení pojistného, vyřešeny. Přehledy a případným doplatkem pojistného to ale nekončí. V řadě případů totiž OSVČ musí ještě upravit zálohy na sociální a zdravotní pojištění pro rok 2015.

Čtěte také: Přehled pro ČSSZ se odevzdává nejpozději do 4. května. Na co nezapomenout?

S přehledy se pojí i změna záloh

Termín pro podání přehledů je standardně 1. května. Kvůli svátku a následujícím víkendu musí OSVČ podat přehledy do pondělí 4. května. Na případný následný doplatek pak mají 8 dní. Pozor jen na to, že pojistné se musí doplatit do 8 dnů od reálného podání přehledů. Pokud podnikatel podal přehledy dříve, musí pojistné doplatit dříve než do 12. května. S podáním přehledů se však pojí ještě jedna povinnost, na kterou se občas zapomíná. Jedná se o změnu záloh na stávající rok.

Zálohy na zdravotní pojištění se mohou měnit dvakrát

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Změna záloh u zdravotního a sociálního pojištění se liší. V případě zdravotního pojištění se totiž zpravidla mění už v lednu. Kdo v loňském roce platil minimální zálohy (či zálohy nižší než 1797 korun), musel jejich výši změnit už za leden 2015. Minimální měsíční záloha se totiž zvýšila o 45 korun z 1752 na 1797 korun. Jak zdravotní, tak sociální pojištění má splatnost v dalším měsíci. V případě zdravotního pojištění je termín do 8. dne následujícího měsíce. U lednových změn tedy už únorová platba musela odcházet v nové výši.

Pokud podnikateli pak vyjde v přehledu záloha na zdravotní pojištění vyšší než 1797 korun, musí ji opět změnit. Nová záloha se platí prvně za měsíc, ve kterým byl přehled podán. Kdo tedy podá přehled dnes, musí za duben (tedy v květnové platbě) již platit novou zálohu.

Daně x

Čtěte více: Zálohy na sociální a zdravotní pojištění od roku 2015

Zálohy na sociální pojištění se mění až s přehledy

sociálního pojištění je situace odlišná. Od ledna platí novou výši minimální zálohy jen podnikatelé, kteří začnou podnikat. Ostatní změní výši záloh až za měsíc, ve kterém podají přehled o příjmech a výdajích za rok 2014, a to na částku, která jim v přehledu vyjde. Pokud jim vyjde suma nižší než minimální záloha, budou platit právě minimální zálohu. Záloha na pojistné za kalendářní měsíc je stále splatná od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce. Výše minimálních záloh na sociální pojištění pro OSVČ hlavní činí pro rok 2015 1943 korun. Nová záloha se pak stejně jako v případě zdravotního pojištění poprvé za měsíc, ve kterém byl podán přehled. Kdo podá přehled dnes, musí novou zálohu zaplatit již v platbě od 1. do 20. května.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).