Hlavní navigace

Přebytky ze zahrádky a #EET. Najde se finta na farmářských trzích?

12. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Také na farmářské trhy dopadne evidence tržeb. Zatím se mohou těšit z prozatimního odkladu, povinnost ale trhy nakonec nemine.

Farmářské trhy se do první fáze EET nedostanou. Na konci srpna to oznámil na tiskové konferenci ministr financí Andrej Babiš.

Budou také přebytky podléhat EET?

Nakonec bude pro ně platit výjimka, která jim umožní prodloužit si dobu bez EET až do 1. března 2018. Jak to ale bude s přebytky ze zahrádek, které se budou na trzích prodávat? Bude se jich také týkat evidence tržeb

O tom rozhodne fakt, zda prodejce prodává tyto přebytky příležitostně nebo vykazuje činnost jako soustavnou, tedy ve formě podnikání. 

Nejste si jistí? Za posouzení zaplatíte 1000 Kč

Příležitostná činnost evidenční povinnosti podléhat nebude. Za příležitostnou činnost se však nepovažuje činnost nepravidelná. V tom případě totiž na prodejce EET už dolehne. 

Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

Pokud si prodejce přebytků není jistý, může se se svým dotazem obrátit na finanční úřad. Ten vydá závazné posouzení, zda dané tržby má či nemá evidovat. Jenže tato žádost není zadarmo, podléhá správnímu poplatku ve výši 1000 Kč. O žádost lze požádat již od 1. září 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).