Hlavní navigace

Pražská burza bude patřit Vídni

22. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zástupci vídeňské burzy se dohodly s akcionáři Pražské burzy cenných papírů na obecných podmínkách prodeje jejího majoritního podílu. Noví vídeňští partneři si od transakce slibují významnou spolupráci a posílení stávající osy Budapešť - Lublaň - Vídeň. Akcionáři pražské burzy ve spolupráci vidí možnost podpořit expanzi českých kapitálových trhů.

Pražská burza si zvolila jako svého partnera burzu ve Vídni. V noci na dnešek se uskutečnil prodej většinového podílu pražské burzy do Rakouska. Přesná velikost podílu ani cena transakce zatím noví partneři nezveřejnili. Každá strana si od obchodu mnoho slibuje. Vídeň předpokládá, že tato spolupráce přinese další posílení osy Budapešť-Lublaň-Vídeň a pražští akcionáři v ní vidí možnost podpořit expanzi českých kapitálových trhů. Někteří analytici však tímto spojením tak nadšeni nejsou. Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus se pro agenturu Mediafax vyjádřil v tom smyslu, že existují i vhodnější kandidáti pro spojení s pražskou burzou. Vídeň má podíl v Budapešti a nedá se říci, že by se tamní burza nějak rozvíjela. Varšavská burza by byla vhodnější, protože je nejdynamičtější a přináší nejvíce novinek. Nějakou zásadní změnu proto od spojení s Vídní nečekáme, uvedl.

Burza ve Vídni vlastní majoritní podíl dvou burz střední a východní Evropy. Se společností Oesterreichische Kontrollbank má 68,8% podíl ve zmíněné Budapešťské burze. Letos v červnu také koupila většinový podíl i v Lublaňské burze cenných papírů. Dále také úzce spolupracuje s řadou dalších burz v regionu. Burza cenných papírů Praha je zas největším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice a patří mezi největší trhy střední a východní Evropy. Čtěte seriál Finanční krize

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).