Hlavní navigace

Praha má připraveno 654 milionů korun na ekologickou dopravu a šetrné využívání energií

10. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rada hlavního města Prahy dnes schválila celkem 22 projektů v rámci druhé výzvy Operačního programu Praha – Konkurenceschop­nost. Finance směřují do 6 projektů z oblasti Podpory ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy a do 16 projektů z oblasti Úsporného a udržitelného využívání energií a přírodních zdrojů. Praha mezi žadatele rozdělí celkem 654 milionů korun.

Podle mého názoru je velmi vhodné dát evropské peníze na snížení spotřeby energie například v budovách škol. Jelikož nám ve druhé výzvě přišlo dost kvalitních projektů, navýšili jsme finanční prostředky právě na úsporné využívání energií z 80 na více než 183 milionů korun, říká náměstkyně primátora Markéta Reedová, která má evropské fondy na starosti.

Peníze obdrží například základní škola Vybíralova na Praze 14, kde budou nainstalovány fotovoltaické panely. Celá škola se předtím komplexně zateplí. Celková výše podpory dosáhne téměř 50 milionů korun. Čtěte více: Vyberte si z širokého spektra dotací EU.

Úspory energií dávají dlouhodobě smysl. Například Kulturní dům Mlejn na Praze 13 musí šetřit každou korunu. Díky evropským fondům dojde k výraznému snížení spotřeby energie, tím pádem se dlouhodobě zlevní provoz klubu, který je koncipován jako neziskový, dodává Markéta Reedová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).