Hlavní navigace

Pracovníci na dohodu o pracovní činnosti budou mít nárok na dovolenou

4. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ministryně Michaela Marksová navrhuje změny zákoníku práce. Mezi ně patří i to, že pracovníci na dohodu o pracovní činnosti budou mít nárok na dovolenou.

Zavedení pravidel pro homeworking není jedinou novinkou, kterou chystá ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Další významné změny se mají dotknout i dohod konaných mimo pracovní poměr. Jednou z nich je, že pracovníkům na dohodu o pracovní činnosti budete muset poskytnout i dovolenou. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou MPSV poslalo do připomínkového řízení.

Čtěte také: Konec homeworkingu? Novela zákoníku zpřesňuje povinnosti firmám, ty se bouří

U DPČ bude nárok na dovolenou

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Dovolenou budou mít i pracovníci na dohodu o pracovní činnosti.

Aktuálně platí, že pracovník, kterého zaměstnavatel najme na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti, nemá ze zákona nárok na dovolenou. Zaměstnavatel se nicméně může s pracovníkem na dovolené ve smlouvě dohodnout. To však MPSV nestačí a navrhuje proto, aby měl pracovník na dohodu nárok na dovolenou přímo ze zákona. Týkalo by se to však “jen” pracovníků na dohodu o pracovní činnosti. U dohod o provedení práce by stále platilo, že pracovníci nárok na dovolenou nemají. Ministerstvo to zdůvodňuje tím, že by výpočet délky dovolené byl z hlediska právní praxe velice složitý nebo dokonce nerealizovatelný.

Kromě toho se má změnit samotný systém dovolených. Návrh je zpracován ve dvou variantách, z nichž prvá nabízí některé dílčí změny, aniž by se měnila základní koncepce dovolené. Ve druhé se ovšem navrhuje zásadní změna v podmínkách vzniku práva na dovolenou i při jejím čerpání. V zásadě dochází k opuštění dovolené za odpracované dny, přičemž vznik práva zaměstnance na dovolenou je založen na týdenní pracovní době zaměstnance, od níž se též odvozuje i délka dovolené, vysvětlilo ministerstvo v důvodové zprávě.

Čtěte více: Revoluce u dovolené. Změní se výpočet. Jak konkrétně?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).