Hlavní navigace

Práce ve zpracovatelském průmyslu je v ČR levná

24. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle aktuální studie Institutu německého hospodářství (IW) v Kolíně nad Rýnem jsou náklady na pracovní sílu v ČR ve zpracovatelském průmyslu pod evropským průměrem. Nejdražší pracovní síla v tomto odvětví je naopak v Norsku, Belgii, na západě Německa, ve Švýcarsku a ve Švédsku. Např. v Německu jsou náklady na pracovní sílu ve východní části dokonce o třetinu nižší než v západní části.

V Norsku hodina práce zaměstnance ve zpracovatelském průmyslu stojí 38 eur a v Belgii více než 34 eur. Nejdražší z nových členských zemí z tohoto pohledu je Slovinsko s 11 eury za hodinu práce, čímž předčilo i Maltu a Portugalsko. Za ním stojí ČR s 6,71 eury. Zcela na konci stojí nejnovější členské země EU Rumunsko a Bulharsko. V Bulharsku firmy zaplatí za hodinu práce 1,53 eur.

Studie ukazuje, že pro investory jsou rozhodující právě náklady na pracovní sílu, ale není to pouze jediný faktor, který ovlivňuje konkurenceschopnost země. Ta se odvíjí i od ceny surovin a energie, daňového zatížení a kvality výrobků. Takže přestože jsou např. němečtí pracovníci drazí, odvádějí ovšem za to i odpovídající práci.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).