Hlavní navigace

Pozor na nový typ internetových podvodů, šíří se prodeje padělků

24. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Narazili jste na výhodnou koupi značkového zboží? Cena je nízká, protože jde údajně o outlet? Buďte na pozoru, internetem se šíří prodeje padělků.

O podvodných e-shopech, které jen vyberou peníze a zboží nikdy nepošlou, toho bylo napsáno již mnoho. Internetem se ale začíná šířit nový druh podvodů. Jedná se o prodej padělaného zboží. Na problém upozorňuje Evropské spotřebitelské centrum a časopis dTest.

Pozor na nákupy padělků

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Že v případě internetové kriminality nejde o marginální záležitost, potvrzují už řadu let odborníci. Už v roce 2010 platilo, že zisky z internetové kriminality předčily zisky z prodeje drog. Jak uvádí Europol, ročně jsou uživatelé internetu okradeni o 9454 miliard korun.

Čtěte také: Zisky z počítačové kriminality předčily zisky z drog

Co se týče podvodných obchodníků, vykazují několik shodných znaků. Společným znakem internetových podvodů je zdánlivá důvěryhodnost prodejců. Podvodníci si dávají stále víc záležet, aby ve svých obětech nevzbudili žádné podezření, varuje Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny dTestu. Nejvíce podvodů se odehrává v oblasti elektroniky a ojetých vozů. Odborníci dále upozorňují na nabídky služeb na zkoušku zdarma, tzv. phishing, seznamky nebo podvodné prodeje vstupenek na sportovní a kulturní události.

Internetem se ale rozmáhá další typ podvodů, konkrétně prodej padělaného zboží. Obchod se tradičně tváří důvěryhodně, zpravidla však má sídlo mimo Evropskou unii. Spotřebitel tedy riskuje, že mu nedorazí ani padělky, jelikož celníci mohou zboží zabavit. Sílícím fenoménem je online nabídka padělaného zboží, které je nabízeno za výhodných podmínek na webu vyhlížejícím jako e-shop oficiálního distributora s outletovým zbožím, a to včetně důvěryhodné webové adresy, potvrdil Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci

Jak navíc varuje Lukáš Zelený z dTestu, v některých státech je trestným činem i samotný nákup padělaného zboží a spotřebitelé se tak vystavují i nebezpečí trestního postihu. Nemluvě o tom, že některé napodobeniny mohou být nebezpečné zdraví či životu – například léčiva či náhradní díly do automobilů, doplňuje Lukáš Zelený.

Brand24

Čtěte také: Známe nový trik internetových podvodníků. Pozor na další falešný e-shop

Olympiáda přinese podvody se vstupenkami

S blížící se olympiádou se na internetu též budou množit podvody, které se týkají vstupenek na hry. Sdružení dTest připomíná případ sportovního fanouška, který na olympiádu v Londýně koupil vstupenky pro své blízké za 3 tisíce eur, vstupenky však nikdy nedostal. Následně se ukázalo, že šlo o neautorizovaného distributora, jenž za prodej 15 až 20 tisíc falešných vstupenek získal okolo 5 miliónů eur.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).