Hlavní navigace

Pošta má zpět 400 milionů, které byly v rizikových investicích

27. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká pošta má zpět na svém účtu 400 milionů korun, které její bývalé vedení investovalo do rizikových cenných papírů. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15. Obavy, že se peníze již nikdy nevrátí se, se nenaplnily.

Nahrával tomu i fakt, že se jedná o státní peníze. Firmy, v jejichž vlastnictví cenné papíry byly, si to s českým státem kvůli dalším potenciálním obchodům nechtěly rozházet. Spíše bych řekl, že pomohl fakt, že se jednalo o státní peníze státního podniku, takže vlastně politický tlak nepřímo pomohl, potvrdil deníku E15 Petr Sedláček, generální ředitel České pošty.

Bývalé vedení pošty investovalo do cenných papírů, které byly navázány na ukrajinské státní dluhopisy, kazašskou banku Halyk, ruský Home Credit a ruskou banku VTB. Pošta kvůli obavám o vymahatelnost peněz v loňském roce vytvořila opravnou položku ve výši 100 milionů Kč, o kterou se jí vylepší hospodářských výsledek v letošním roce. Rozpustí ji ještě v průběhu prvního pololetí. Loni pošta vydělala 381 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).