Hlavní navigace

Pospěšte si, na podání přehledů o příjmech a výdajích máte posledních pár hodin

2. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Kdo ještě nepodal přehledy o příjmech a výdajích a nevyužívá služeb daňového poradce, měl by si pospíšit. Dnešek je totiž posledním dnem pro podání přehledů.

Dnešek je pro většinu OSVČ posledním dnem, kdy mohou podat přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Kdo přehled včas nepodá, hrozí mu pokuta. Přehled lze podat osobně, poslat poštou nebo přes datovou schránku.

Za pozdní podání hrozí pokuty

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Kdo ještě nepodal přehled pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ, má na čase. Všechny OSVČ, které nevyužívají služeb daňového poradce, musí přehled podat do 2. května. Jestliže podnikatel využil služeb daňového poradce, lhůta pro podání přehledu se posouvá na 1. srpna 2013. Do konce dubna ale měl podnikatel tuto skutečnost sdělit pojišťovně a ČSSZ. Osoby, které nemusely podávat daňové přiznání, mají za povinnost podat přehled pro ČSSZ do 31. července. Přehled pro zdravotní pojišťovnu už pak mají mít odevzdaný, lhůta totiž vypršela 8. dubna.

Za den podání se považuje den, kdy OSVČ odešle přehled poštu, osobně podá příslušné pojišťovně/ČSSZ nebo odevzdá elektronickou formou. Za pozdní podání přehledu mohou zdravotní pojišťovny udělit pokutu až do výše 50 000 korun. U ČSSZ hrozí sankce až do 20 000 korun (při opětovném nesplnění povinnosti až 100 000 korun). Kdo se ale opozdí, nemusí se hned bát nejhoršího. Zdravotní pojišťovny i ČSSZ zpravidla na chybějící přehled nejprve upozorní a penále udělují teprve, pokud podnikatel ignoruje jejich urgenci.

Daně x

Pojistné musíte doplatit do 8 dnů od podání přehledu

Pokud podnikateli vyjde na pojistném nedoplatek, musí ho uhradit do 8 dnů od odevzdání přehledu. Dříve sice existoval odlišný termín pro doplacení zdravotního a sociálního pojištění, před dvěma roky ale došlo k sjednocení lhůt. Za den splatnosti se stejné jako u daní bere den, kdy ČSSZ/pojišťovna má peníze na svém účtu. V případě platby složenkou nebo převodem by si OSVČ proto měli nechat nějakou časovou rezervu.

Také u pozdě doplaceného pojistného vzniká penále. Pokuta činí u ČSSZ i zdravotní pojišťovny 0,05 % z dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh na pojistném trvá. V případě, že příslušná správa sociálního zabezpečení povolila placení dlužného pojistného ve splátkách, činí penále z takového dluhu 0,025 % z dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh trvá. Sankce nabíhá ode dne následujícího po dni splatnosti pojistného do dne úhrady dluhu včetně tohoto dne. Penále se ale nepředepíše, pokud částka za jeden kalendářní rok nepřesáhne v úhrnu 100 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).