Hlavní navigace

Poslední kolo dotací EU pro podnikatele. Nepromarněte šanci

16. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Chcete investovat do podnikání? Zvažte využití strukturálních fondů EU. Podnikatele čeká poslední kolo výzev v Operačním programu podnikání a inovace.

Které programy jsou aktuálně otevřené a které se chystají? V nejbližší době, v prvním pololetí letošního roku, budete mít příležitost žádat o dotace ve dvou velmi žádaných programech – Nemovitosti a Rozvoj, oba jsou určené primárně pro zpracovatelský průmysl.

Program Rozvoj je určen pro malé a střední podniky působící na území regionů se soustředěnou podporou státu či vyšší mírou nezaměstnanosti, typicky se jedná o severní Moravu a severní Čechy. Pokud spadáte do této kategorie, můžete získat až 20 mil. Kč na nové výrobní stroje a technologie. Čtěte také: Jak na svůj projekt získat dotace z EU? Přečtěte si příběhy úspěšných žadatelů

Abyste byli se svou žádostí úspěšní, musí nové technologie splňovat požadavek na zvýšení technických a užitných parametrů oproti stávajícím technologiím používaným ve společnosti a (nebo) by měly přispět k výraznému navýšení výrobních kapacit, obratu společnosti a zvýšit přidanou hodnoty výroby.

Program Nemovitosti mohou využít výrobní podniky všech velikostí zejména na financování rekonstrukce výrobní haly. Podporována jsou i technologická centra či centra strategických služeb. Také u tohoto programu je maximální výše dotace stanovena na 20 mil. Kč.

U obou těchto programů byl z technických důvodů odložen příjem registračních žádostí oproti původně plánovaným termínům. Je nicméně klíčové mít projekt nachystaný včas, jelikož jde o nejžádanější dotační tituly vůbec. Vzhledem k očekávanému velkému zájmu žadatelů lze předpokládat, že bude příjem žádostí pozastaven maximálně v řádu dní. Nenechávejte proto nic na poslední chvíli.

Na jaře využijte dotace na úspory energií či výzkum a vývoj

V jarních měsících letošního roku je plánovaná výzva dotačního titulu Ekoenergie, který umožňuje podnikům všech velikostí čerpat dotace na projekty podporující využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů či energetické úspory při výrobě. Alokováno by na tuto výzvu mělo být 800 mil. Kč.

Poslední možnost získat dotace ze strukturálních fondů EU budou mít na jaře také firmy, které investují do výzkumných a vývojových kapacit. Velmi pravděpodobně bude otevřena výzva programu Potenciál s alokací 1, 8 mld. Kč, určených především na nákup nových technologií a software, určených na výzkum a vývoj. Čtěte také: 15 nejčastějších chyb v žádostech o dotace z programu Podnikání a inovace

Také o tyto programy je mezi žadateli velký zájem a přetlak žádostí tak může způsobit předčasné uzavření jejich příjmu. I zde tedy platí, že čím dříve a kvalitněji svůj projekt připravíte, tím větší je pravděpodobnost, že dotaci nakonec opravdu dostanete.

Poslední z programů, který budou moci žadatelé v současném plánovacím období ještě využít, bude pravděpodobně program Marketing, na jehož výzvu je vyhrazeno 300 mil. Kč. V rámci tohoto dotačního programu můžete získat finanční prostředky na prezentaci vašeho podniku na zahraničních akcích a veletrzích.

U všech uvedených programů pak platí, že podnikatel vždy obdrží dotace zpětně na základě opravdu vynaložených výdajů, a to ve výši 30–60 % podle regionu, ve kterém je projekt realizován, a podle velikosti podniku. Žádost o dotace se podává prostřednictvím elektronického systému eAccount, a to ve dvou kolech – nejprve poměrně jednoduchá registrační žádost, po jejím schválení potom plná žádost, jejíž součástí už je podnikatelský záměr a další přílohy. Čtěte také: Kam budou směřovat dotace z EU po roce 2013?

Poraďte se s odborníky

Podáváte-li žádost o dotaci, hraje roli celá řada aspektů, především reálná připravenost projektu a také kvalita zpracování žádosti. Všichni žadatelé by si měli především důkladně přečíst podmínky programu. Na místě je případná konzultace s agenturou CzechInvest, která má administraci Operačního programu Podnikání a inovace na starosti, případně s poradenskou firmou, která se specializuje na dotační poradenství. Služby poradenských firem nejsou pochopitelně zadarmo, obvykle jsou zpoplatněny formou bonusu za úspěch žádosti.

Content First

Plánujete-li investice, které by mohly být podpořeny v rámci některého z otevřených či plánovaných programů, s podáním žádosti o dotaci neváhejte, může jít o poslední příležitost. Stávající plánovací období se totiž blíží ke konci a finance, vyčleněné na podporu podnikatelů, se pomalu tenčí. Stávající a nejbližší plánované výzvy jsou tak s velkou pravděpodobností nejméně do roku 2014 poslední.

Foto: www.isifa.com

Pro server Podnikatel.cz připravila společnost eNovation, s.r.o. 

enovation

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jiří Kvíz je senior projektový manažer společnosti eNovation, odborník na dotační poradenství pro technologický sektor.
www.eNovation.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).