Hlavní navigace

Poslední dva dny na podání daňového přiznání a zaplacení daní

30. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Podnikatelům zbývají už jen dva dny na to, aby podali daňová přiznání a zaplatili daně. Současně se však krátí také čas na podání přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovny a úhradu jejich nedoplatků. Server Podnikatel.cz proto přináší rychlý daňový rozcestník.

Na podání daňového přiznání zbývají pro většinu podnikatelů poslední dva dny. Přestože více než polovina z nich již přiznání podala, řada podnikatelů vyčkává na poslední možnou chvíli. Server Podnikatel.cz proto přináší přehled, na co by OSVČ, při odevzdávání přiznání na poslední chvíli, neměla zapomenout a na jaké všechny instituce se musí obrátit. Nechybí samozřejmě ani shrnutí termínů pro jednotlivé přehledy a platby.

Většina podnikatelů už přiznání odevzdala

Podle posledních zpráv již podala svá daňové přiznání již většina podnikatelů. Finanční ředitelství v Českých Budějovicích například hlásí již 69 % odevzdaných přiznání. Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2009 tedy ještě neodevzdala přibližně 1/3 daňových poplatníků, doplnila Jaroslava Musilová, tisková mluvčí Finančního ředitelství v Českých Budějovicích. Čtěte také: Jak vyplnit daňové přiznání? Nově pomůže inteligentní formulář.

Finanční ředitelství v Ostravě dovozuje, že v posledních třech dnech zákonné lhůty podá daňové přiznání v Moravskoslezském kraji cca čtvrtina z celkového očekávaného množství občanů. V Olomouckém kraji by toto procentuální vyčíslení bylo ještě vyšší, potvrdila serveru Podnikatel.cz Petra Homolová, tisková mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě. Ve středních Čechách pak podalo přiznání zatím asi 140 000 osob.

Finanční úřady v současnosti zatím zvládají příjem daňových přiznání bez problémů a v podstatě nikde se nevytváří fronty. Úředníci doufají, že ke komplikacím by nemělo dojít ani dnes a zítra. Předpokládá se, že i v nastávajících dnech budou daňoví poplatníci na všech finančních úřadech v Jihočeském kraji odbaveni průběžně, maximálně do deseti minut, ujistila Jaroslava Musilová.

Pozor na termín placení daně

Na všech finančních úřadech jsou také dnes a zítra prodlouženy úřední hodiny podatelen a to až do 18 hodin. To samé však neplatí pro pokladny berňáků, které z technických důvodů zavírají dříve. Podnikatel však má možnost zaplatit daň pomocí daňové složenky na poště, či bezhotovostní platbou. Pokud podnikatel neodevzdá přiznání včas, či v termínu nezaplatí daň, vystavuje se riziku zvýšení dodatečně vyměřené daně až o 10 % či úrokům z prodlení. Čtěte také: Kdo všechno musí podat daňové přiznání?

Podnikatelé by neměli zapomenout hlavně na to, že díky novému zákonu o platebním styku se za den platby počítá ten den, kdy se prostředky připíší na konto finančního úřadu. Nezáleží tedy na tom, kdy podnikatel peníze odešle ze svého účtu. Termín pro zaplacení daně se shoduje s termínem pro odevzdání přiznání, oboje je třeba stihnout do konce března. Poplatníci by tedy měli s touto změnou počítat a v případě bezhotovostní úhrady daňové povinnosti nebo při platbě daňovou složenkou zaplatit daň s několikadenním předstihem a nikoliv tedy až 31. března, varuje Jaroslava Musilová.

Výjimku tvoří podnikatelé, kterým přiznání zpracovává daňový poradce. Pro ně se termín podání prodlužuje do konce června. Tito podnikatelé ovšem musí do konce března uložit u správce daně plnou moc pro daňového poradce ke zpracování a podání přiznání. Mají případně ze zákona povinnost vést účetnictví, musí v účetní závěrku nechat ověřit auditorem. Čtěte více: Čtenáři si nechali v online chatu poradit od daňového poradce.

Banner - Jak na daně

Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ

S podáním daňového přiznání také úzce souvisí odevzdání přehledů o příjmech na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) a na příslušnou zdravotní pojišťovnu. Přestože se termíny pro odevzdání obou přehledů shodují, lhůty pro zaplacení případných nedoplatků na pojistném zůstávají rozdílné.

Přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu se musí v obou případech odevzdat nejpozději měsíc ode dne, kdy mělo být podáno daňové přiznání, tj. do konce dubna. Jenže pokud podnikatel eviduje nedoplatky, lhůta pro jejich splacení se liší. Zatímco ČSSZ stačí dlužnou částku doplatit do 8 dnů od podání přehledu, v případě zdravotní pojišťovny se nedoplatek musí uhradit do 8 dnů od podání daňového přiznání. A to třeba navzdory tomu, že podnikatel ještě přehled o příjmech zdravotní pojišťovně neodevzdal.

skoleni_15_4

Odborníci proto podnikatelům radí, aby vyplnili všechny přehledy současně s daňovým přiznáním a vyřešili případné nedoplatky co nejdříve. Jakmile by se totiž s platbou opozdili, hrozí jim ze strany zdravotní pojišťovny i ze strany ČSSZ sankce. Čtěte více: Nezapomeňte. Nedoplatek z přehledu pro zdravotní pojišťovnu se platí jinak než u sociálního zabezpečení.

Stejně jako v případě daní by podnikatel neměl placení nechat až na poslední možný den. Také pojišťovny totiž při bezhotovostní platbě považují za den platby ten den, kdy jim peníze dorazí na účet. Nechá-li přesto podnikatel placení až na poslední den, měl by nedoplatek raději zaplatit přímo na pobočkách zdravotní pojišťovny, respektive příslušné ČSSZ. Čtěte více: Vyplňujeme přehled pro ČSSZ s interaktivním formulářem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).