Hlavní navigace

Poslanci schválili pojištění vkladů. Budou garantovány do 50 000 eur

11. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hned v prvním čtení dnes poslanci schválili vládní návrh pojednávající o pojištění vkladů do výše 50 tisíc euro. Stát je dosud garantoval do poloviční výše této částky. Návrh byl schválen poslanci hned v prvním čtení jako opatření proti právě probíhající finanční krizi

Vklady v bankách budou pojištěny již do 50 tisíc euro. Je to o polovinu více, než platí nyní. Vkladatelé mají v současnosti vklady pojištěny z 90 %, podílí se tedy 10 %. Poslanci při schvalování dokonce využili opatření jednacího řádu, které umožňuje schválit návrh hned v prvním čtení. Tento krok výrazně zvyšuje pojištění vkladů věřitelů, je to obranný krok před světovou finanční krizí, uvedl pro agenturu Mediafax ministr financí Miroslav Kalousek.

Opozici se sice výše pojištění zdála příliš nízká, nakonec návrh ale také podpořila. Posílení pojištění bankovních vkladů je bezesporu pozitivní krok, nicméně pojištění bychom viděli až do výše 100 tisíc euro. Jinak nám hrozí, že věřitelé převedou své vklady do zemí, kde je garance vyšší. Zákon přesto vetovat nebudeme, uvedl poslanec Milan Urban. Přesto sociální demokraté prý v budoucnu chtějí předložit návrh, který zvýší pojištění vkladů na 100 tisíc euro. Zvýšení na sto tisíc korun je podle vládnoucí strany reálné, pak se ovšem prý musí počítat se zvýšením poplatku, který banky odvádějí do fondu pojištění vkladů, což zdraží bankovní služby. Jsem přesvědčen, že pojištění do 50 tisíc, které pojišťuje 97 procent vkladů, stačí, reagoval Kalousek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).