Hlavní navigace

Poslanci schválili antidiskriminační zákon, přehlasovali veto prezidenta

18. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci včera přehlasovali prezidentské veto a schválili antidiskriminační zákon. Pokud by norma při současném složení Poslanecké sněmovny neprošla, musel by se v případě předčasných voleb vrátit legislativní proces na začátek. Zákon přitom připravovalo ministerstvo spravedlnosti už v roce 2004.

Zákon o rovném zacházení a právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon) zapracovává příslušné právní předpisy Evropských společenství a v návaznosti na Listinu základních práv a svobod a mezinárodní smlouvy vymezuje právo na rovné zacházení a zákaz diskriminace. Zákon má své zastánce i odpůrce – ti se například obávají možného zneužití pojmu diskriminace a souvisejícího negativního dopadu na zaměstnavatele. Zastánci zákona však zase argumentují tím, že neexistující norma zvyšovala toleranci k diskriminačnímu jednání. Čtěte více: Antidiskriminační zákon může mít likvidační dopad

S antidiskrimi­načním zákonem již delší dobu počítají jiné právní normy. Odvolává se na něj například zákoník práce. Čtěte více: Jaká budoucnost čeká antidiskriminační zákon? Bude to boj? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).