Hlavní navigace

Tisk: Pomalé tempo záchranných pokusů zvyšuje nervozitu na burzách

24. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kongres má v těchto dnech opravdu napilno. Prochází jím návrh na záchranu americké ekonomiky, který je třeba schválit co nejdříve, neboť čekání zvyšuje nervozitu na burzách.

Euforii, jež se dostavila na burzy po oznámení záchranného plánu, nyní střídá nová nejistota ohledně budoucnosti plánu, který přednesl Kongresu americký prezident George Bush. Kongres musí rychle reagovat, aby se situace na finančních trzích uklidnila. V opačném případně budou následky pro naši ekonomiku velmi vážné, uvedl šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Jednání se prodlužuje díky pochybnostem, jež v souvislosti s projednávaným zákonem vznikají. Ten má umožnit vládě zřídit agenturu na odkup špatných hypoték a jiných aktiv zasažených krizí. Zákonodárci by však dle návrhu nemohli mluvit do toho, za která aktiva americké ministerstvo financí bude utrácet peníze daňových poplatníků. Ozývají se také připomínky poukazující na nutnost hlídat platy managementu společností, jež peněžní podporu přijmou.

Vývoj jednání s napětím sledují makléři světových burz. Nadšení z konce minulého týdne vyprchalo a vystřídalo ho napjaté očekávání. Všichni si totiž kladou otázku, zda je 700 miliard dolarů dostatečná částka schopná řešit situaci déle než dočasně, informuje Mladá fronta Dnes.

LN, HN: Cena ropy se ustálila. Na jak dlouho?

Finanční trhy nenechávají v klidu cenu ropy, jež pružně reaguje na každou změnu ve vývoji americké krize. V noci na včerejšek se vyšplhala až na 130 dolarů za barel. Včera se cena stabilizovala a klesla na 105 dolarů za barel. Přesto jde o značný nárůst oproti minulému týdnu, kdy se obchodovala o 15 dolarů za barel levněji. Jak informovaly Hospodářské noviny, k výkyvům přispívá i končící období, na které se uzavírají obchody. Nárůst ceny způsobila i nejistota provázející americký plán na uklidnění tamní situace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).