Hlavní navigace

Polovina lidí si nosí jídlo z domova, stravenky mají na přilepšenou

24. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Více než polovina zaměstnanců si nosí do práce jídlo z domova. Stravenky tak mají místo na obědy na přilepšenou k rodinnému rozpočtu.

Více než polovina zaměstnanců (54 %) nevyužívá stravenky k úhradě obědů či svačin. Místo toho si nosí do práce své vlastní jídlo. Pouze 15 % pracovníků pravidelně obědvá v restauracích a 13 % ve firemních jídelnách. Dalších 13 % zaměstnanců se během pracovní doby vůbec nestravuje. Roste počet lidí, kteří se nechávají jídlo přinést donáškovou službou, v současnosti tak činí 5 % zaměstnanců. Vyplynulo to ze šetření portálu Prace.cz.

Tento výsledek podporuje hned několik odlišných faktorů. Jistá část lidí volí jídlo připravené doma především kvůli úspoře času během pracovního dne. Doba je poměrně hektická a leckdo prostě nechce ztrácet cennou půlhodinu či hodinu času odbíháním mimo pracoviště. Vlastní strava může být také zdravější či dietnější. Největší roli však pravděpodobně hraje finanční úspora, uvádí Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, provozovatele portálu Prace.cz.

Výsledky průzkumu podle Dombrovského naznačují, že stravenky neslouží ani tak na úhradu stravování během pracovní doby, jako spíše na přilepšenou k rodinnému rozpočtu a pro zajištění rozsáhlejší škály potřeb pro domácnost. Právě proto je téma zrušení podpory stravenek tak výbušné. Lidé se jednoduše nechtějí smířit se ztrátou přilepšení k příjmu, na které si již velmi zvykli, domnívá se Tomáš Ervín Dombrovský.

Brand24

Stravenky patří mezi ožehavá témata rovněž proto, že většina firem je svým zaměstnancům poskytuje. Podle šetření společnosti LMC stravenky nabízí 55 % společností a 37 % firem přispívá pracovníkům na oběd ve firemních kantýnách. Podle staršího průzkumu agentury Factum Invenio nabízí stravenky dokonce tři čtvrtiny firem.

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek obsahuje schválená daňová reforma z pera ministra financí Miroslava Kalouska. Účinnost změn je však naplánovaná až na rok 2015. Přestože se ministerstvo snaží reformu posunout už na rok 2014, není jisté, že ke zrušení zvýhodnění stravenek vůbec dojde. Proti se kromě opozice staví i vládní strana Věci veřejné. Dlouhodobě proti změnám u stravenek protestují také zaměstnanci a zaměstnavatelé. Čtěte také: Když stravenky, tak je chceme i pro živnostníky, říkají podnikatelé

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).