Hlavní navigace

Vláda souhlasí se zvýšením minimální mzdy o 500 korun

22. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Jestliže se odbory dohodnou se zaměstnavateli na zvýšení minimální mzdy, vláda jejich dohodu podpoří. Pokud nikoli, předloží vláda vlastní kompromisní návrh.

Vláda podpořila požadavek odborů, aby od ledna příštího roku vzrostla minimální mzda o 500 korun na 9000 korun. Po dnešním jednání tripartity to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Předseda vlády nicméně dodal, že se na zvýšení musí především domluvit odbory se zaměstnavateli.

Čtěte také: Zvýšení minimální mzdy ovlivní řadu dalších zákonů

Sobotka chce zvýšit minimální mzdu v roce 2015 i 2016

Předně upřednostňuji jednání mezi sociálními partnery, to byl měl být první krok. Obecně ale mohu říci, že jako předseda ČSSZ a premiér podporuji každoroční navyšování minimální mzdy, uvedl dnes Sobotka.

Pokud by sociální partneři k dohodě o zvýšení minimální mzdy nedospěli, předložila by vláda vlastní návrh, který by se údajně blížil co nejvíce kompromisu mezi postojem odborů a zaměstnavatelů. Jak navíc doplnil Sobotka, rád by minimální mzdu zvýšil o dalších 500 korun v roce 2016. Minimální mzda se naposledy zvýšila v srpnu loňského roku, a to o 500 korun na stávajících 8500 korun. Předtím minimální mzda stoupla v roce 2007.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).