Hlavní navigace

Pokud projde omezení otevírací doby obchodů, skončí zákon u Ústavního soudu ČR

12. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelské asociace upozorňují, že v případě, že projde zákon o omezení otevírací doby obchodů, iniciují ústavní stížnost.

Pokud projde omezení otevírací doby v maloobchodě a velkoobchodě, skončí zákon u Ústavního soudu ČR. Právě na soud se totiž chtějí skrze skupinu poslanců obrátit podnikatelské asociace.

Čtěte také: Omezení otevírací doby obchodů se přiblížilo, zákaz kouření se oddálil

Jde o nepřípustný zásah do podnikání, tvrdí firmy

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě by měla v pátek ve třetím čtení projednat poslanecká sněmovna. Zůstává však otázkou, v jaké podobě a zda vůbec bude zákon schválen. Jakékoli omezení prodejní doby se nezamlouvá podnikatelům, podle kterých jde o zcela nepatřičný a neodůvodněný zásah do liberálního podnikatelského prostředí. Podle Hospodářské komory ČR jde návrh nejen proti obchodníkům, ale i proti samotným občanům – zákazníkům a jejich zájmům. Proti návrhu zákona se staví rovněž další podnikatelská sdružení, jako například Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

V případě, že zmíněný návrh zákona v tomto týdnu poslaneckou sněmovnou projde, avizovali jsme již dříve, že oslovíme skupinu poslanců, která by se obrátila na Ústavní soud s žádostí o přezkum ústavnosti návrhu. Jedná se dle našeho názoru o diskriminační opatření, které znevýhodňuje velké obchody a jejich zaměstnance – nedochází zde totiž k zaručení rovných práv pro všechny – jedné skupině bude zákonem znemožněno podnikat a pracovat a jiné to bude umožněno, rozdíl je pouze v tom o jak velkou prodejní plochu se jedná, uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Jak dále upozornil Dlouhý, trend v zemích Evropské unie navíc ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje. Aktuálně to potvrzuje i situace v Maďarsku, kde vláda včera navrhla parlamentu, aby odvolal rok starý zákaz nedělního prodeje.

Zavřeno by mělo být během 7 svátků

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě počítá s tím, že by měly zůstat krámy zavřené na Nový rok, během Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. prosince a 26. prosince. Na Štědrý den by pak mohly mít otevřeno jen do 12 hodin.

Zákon ovšem současně stanovuje výjimky. Omezení by se netýkalo prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2, čerpacích stanic, lékáren, prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Daně x

Jestliže by obchody zákaz porušily, hrozila by jim pokuta až do výše 1 milionu korun. V případě, že by šlo o opakované porušení, mohly by dostat pokutu až 5 milionů korun.

Poslanci nicméně již předložili několik pozměňovacích návrhů, které mohou případnou výslednou podobu zákona značně změnit. Je navrhováno například omezení otevírací doby na všechny svátky a pro všechny obchody nebo výjimka, že by se omezení netýkalo obchodů ve velkých obchodních centrech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).