Hlavní navigace

Pojem lobbing se může dostat do zákona

8. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V současné době se přepracovává návrh zákona o lobbingu, který poslanci vrátili jeho tvůrcům Bohuslavu Sobotkovi a Jernonýmu Tejcovi kvůli velkému množství připomínek. Zákon má lobbing definovat a vymezit mu pravidla. Přijetí právní úpravy lobbingu doporučuje i Evropská unie. Doposud lobbing neupravuje žádná norma.

Návrh zákona definuje lobbing jako jednostrannou komunikaci, která má za účel ovlivnit rozhodování orgánů veřejné moci včetně předcházejících procesů. Jeho cílem se rozumí změna, předložení nebo schválení nějakého dokumentu. Zákon by zavedl také registr lobbistů a povinnost poslanců schůzky s lobbisty hlásit.

Návrh zákona však má mnoho odpůrců. Vedle samotných politiků je to také Unie malých a středních podniků. Tento návrh je legislativní mrzáček. Není ani v souladu se Živnostenským zákonem, tvrdí předseda unie David Šeich a pokračuje tím, že pokud by zákon našel u politiků dostatečnou podporu a byl schválen, musela by unie zrušit oficiální pracovní skupinu, která se zabývá zpracováváním podnětů od podnikatelů. Pokud by se tak nestalo, byli by vystaveni riziku placení případné pokuty, pokud by nás kontaktovali a nebyli zapsáni v registru lobbistů. Svým postavením poslance bych je mohl takto dostat do problémů, upozorňuje Šeich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).