Hlavní navigace

Podzim a zima přejí modré a fialové, tvídu a sametu

25. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Ti, kdo sledují módní trendy a přizpůsobují jim svůj šatník, se letos na podzim a v zimě obléknou do tvídu a sametu. Extravagantní typy si k tomu ještě obují kozačky nad kolena. Dílo pak dovrší parfémem.

Klasická business móda u žen a mužů samozřejmě trendům moc nepodléhá a když, tak spíše ve střihových detailech nebo preferované barevnosti. Nicméně i zcela klasický kostým nebo oblek lze při vhodné příležitosti vyvážit či oživit nějakým trendovějším kouskem.

Barvy podzimu a zimy

V barvách je letošním podzimním a zimním hitem indigová modř. Objevuje se na šatech, kabátcích, sukních i kalhotách. Ale také na punčochách nebo doplňcích, kabelkách i botách. Ideální kombinací je k indigové modři černá barva. Společně vypadají velmi luxusně a elegantně. Vedle indigové se objevuje i zelenomodrá barva petrol, případně zelené odstíny. Na barevném trendy žebříčku se drží také různé odstíny elegantní fialové nebo růžové barvy, případně barva modrých hroznů. Dobře opět vypadá fialová v kombinaci s černou.

Business serveru Podnikatel.cz to potvrzuje Jitka Žatečková, Product marketing manager Obchodního domu Debenhams: Převažující barvy v dámské módě jsou světle zelená, tmavě fialová, tmavě růžová, petrolejová, odstíny šedé. Převažující barvy v pánské módě jsou pak odstíny od světle šedé až po černošedou, cihlově červená, fialová, odstíny modré, tvrdí. A dodává, že ve vzorech je trendem sezony maximálně tenký proužek nebo drobné abstraktní tvary. Převažují ale jednobarevné modely v trendových, výše uvedených, barvách.

Podobná barevnost se objevuje (snad kromě syté indigové) také v podzimní a zimní úpletové kolekci české módní návrhářky Martiny Nevařilové a její značky Navarila. Ta sází také na bílou a různé odstíny hnědé. Čtěte více: Malé módní značky vyženou nudu a nevkus z šatníku

Materiály, které zahřejí

A právě v materiálech je třeba se na podzim a v zimě spolehnout na ty, které zahřejí, ale zároveň vypadají elegantně. Vedle úpletu se tak na podzim a zimu ideálně hodí tvíd. V letošní podzimní a zimní sezoně vede tvíd v různých odstínech barvy soli a pepře či betonové šedi. Tvíd je vhodný na den i na večer, pro formální oblečení i „do města”, kdy je ho možné bez obav nakombinovat například i s oblíbenými džínami.

Favorizovaným podzimním a zimním materiálem je také samet – černý, karmínový, v různých odstínech modré, antracitový i zlatý. Prim přitom hrají sametové šaty. Široce se uplatňuje také kůže. Kožené jsou sukně, šaty, kalhoty i kabáty.

Trendy kousky do zimního šatníku

V centru pozornosti se na podzim a v zimě ocitají punčochy, punčocháče a legíny. Nosí se pod sukně, šaty nebo tříčtvrteční kalhoty, které mohou být kolem boků a stehen širší, nařasené. Při vhodných příležitostech, kdy není třeba volit výhradně formální business oděv, lze popustit uzdu fantazii a sáhnout po punčochách extravagantně vzorovaných, pruhovaných nebo zdobených flitry, kamínky nebo lesklou barevnou nití.

Trendy jsou také vysoké kozačky sahající nejen těsně pod kolena, ale ve své odvážnější verzi i nad ně. Kozačky jsou buď uměřenější, jednobarevné, nebo „ulítlejší”, vzorované. U kabelek tentokrát nezáleží na velikosti a tvaru, nosí se ale spíše v ruce než přes rameno. Pro zpestření mohou být ozdobené cvočky nebo ve variantě hadí či krokodýlí kůže.

V oblasti střihů jsou podzimní a zimní trendy trochu protichůdné. Nosí se totiž jak střihy „ostré jako břitva“ a asymetrické, tak šaty drapované, které působí zvlášť v provedení z hedvábí velmi žensky. Ať už jsou v barvě Champagne, růžové nebo třeba holubičí šedi. Čtěte více: Hitem letní módy jsou barvy, vzory a asymetrie 

Jakou módu a kde nejčastěji nakupujete?

Vrací se velice elegantní móda, čisté a jednoduché rovné linie, minimum zdobení, pokud zdobné prvky, u ženského oblečení je to fiží a kanýry lemující výstřihy do V. Vrací se také móda netopýřích rukávů a širokých nápletů, vše v maximálně jednoduchých střizích, upřesňuje Jitka Žatečková.

Manažerka Zuzana Poláčková, ředitelka Fashion TV Czech & Slovak Republic, sice pro business server Podnikatel.cz říká, že není módní návrhářka, takže nemůže přesně popsat, které trendy budou ty nejaktuálnější, sama se však při oblékání řídí pocity a po oblečení požaduje, aby v zimě plnilo svoji funkci. Zároveň ale musí být vizuálně přitažlivé. Líbí se mi u žen všechno ženské, například krásné rukávy u šatů – tento rok například modely Lanvin, které se už dají koupit i v Praze. A u pánů nevtíravá elegance s trochou humoru, jakou vidíme například u Dior Homme nebo Prady, dává Zuzana Poláčková nahlédnout do nabídky luxusních značek. Čtěte více: Luxusní značky v krizi krachují, nebo po nich roste poptávka

Parfém korunuje dílo

Osobní styl nenápadně dotváří také parfém. Zatímco pro jarní a letní sezonu se více hodily lehčí parfémy s vůní květin a ovoce, pro podzim a zimu jsou přiléhavější parfémy těžší a teplejší.

skoleni_15_4

Složení parfému

Parfém (vůně) je směsí různých prvků, látek, které mají různou prchavost. Všechny základní látky pak tvoří kompozici, jejíž komponenty se člení do tří částí:

  • Hlava – látky, které rychle prchají, tato část vůně je cítit na první nadechnutí a rychle vyprchá.
  • Srdce – látky, které jsou středně prchavé tvoří buket parfému, vůně se rozvine během několika minut.
  • Základ – látky, které mají nejdelší prchavost a působí tak několik hodin.

Zdroj: www.parfemy.cz

Pro muže je to mimo mnohé jiné britský parfém Burberry Brit For Man se zelenou mandarinkou, zázvorem, bergamotem a kardamonem v hlavě, muškátovým oříškem, cedrem a divokou růží v srdci a orientálním dřevem, šedým pižmem a fazolí tonka v základu. Pro ženy pak třeba parfém Reverence od francouzské značky Marina de Bourbon s hlavou z bergamotu a pepře, se srdcem z rybízu a maliny, jasmínového čaje, růže a zralé švestky a se santalovým dřevem a pižmem v základu. Čtěte více: Jdete na jednání? Pořiďte si nové boty a parfém, který je IN

Mezi novinkami se například v parfumériích Marionnaud objevuje Le Parfum značky Max Mara, jehož tvůrci nakombinovali vůni muškátového květu a oříšku, růžového pepře, mirabelky s frézií, dřevitými vůněmi a bílým pižmem. Mezi nejprodávanější parfémy internetového obchodu Parfemy.cz zase patří, navzdory sezonám, Eclat D´Arpege od Lanvin Paris vonící po směsi sicilského citrónu, zeleného šeříku, vistárie, zeleného čaje, červené pivoňky, květů broskve, čínského osmantusu, libanonského bílého cedru, pižma a jantaru.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).