Hlavní navigace

České podniky loni nevyužily povolenky na emise CO2

3. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České průmyslové podniky loni vypustily do ovzduší méně oxidu uhličitého, než měly povoleno Evropskou unií. Do ovzduší firmy v Česku vypustily 77,7 milionu tun oxidu uhličitého, přičemž povolenky měly na 84,8 milionu tun. Prodejem zbývajících povolenek si tak mohly poměrně výrazně finančně přilepšit, až o miliardy korun.

Objem emisí oxidu uhličitého v České republice klesá. V roce 2006 český průmysl vypustil celkem 83,7 milionu tun CO2 a rok předtím vyprodukoval 82,7 milionu tun CO2. Letos podnikům zbylo 7,1 milionu povolenek a pokud by je odprodaly za současné ceny, získaly by tak více než čtyři miliardy korun. Podobné obchody budou možné až do roku 2012, kdy končí platnost mezinárodního takzvaného Kjótského protokolu.

Poté se již nebudou povolenky přidělovat, ale celá řada firem si je bude muset kupovat. Například energetické společnosti jako ČEZ si podle současného návrhu Evropské komise budou muset koupit všechny povolenky. Energeticky náročné provozy, jako ocelárny, hliníkárny či cementárny, sice budou mít úlevy, ale zatím se neví jaké.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).