Hlavní navigace

Podnikatelé volí ostrá slova na adresu Evropské unie, ta by měla krizi hlavně řešit

2. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Českým podnikatelům se nezamlouvá postup v případě řešení finanční krize ze strany Evropské unie jako celku. Kritika se snesla na čelní představitele zemí sedmadvacítky po včerejším mimořádném summitu. Výsledek včerejšího setkání ostře napadl Arnaldo Abruzzini, šéf Eurochambers, jenž sdružuje evropské hospodářské komory. Abruzzni summit označil za další neproduktivní politické divadlo, které nepřineslo konkrétní řešení dramatické ekonomické situace a ukázalo znepokojivý nedostatek koordinace mezi členskými státy.

Ani čeští podnikatelé nemají k ostrým slovům daleko: Není uměním plácat se po zádech v době, kdy se daří, ale naopak rychle, koordinovaně a jednotně postupovat v období krize, kdy jde do tuhého, říká prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Podle něj by se měly jednotlivé země vyhnout při řešení krize politickému populismu a odsoudit jakékoliv náznaky ochranářství. Zároveň je podle Kužela nutné, aby každý jednotlivý krok byl zvažován z dlouhodobého hlediska a nikoliv podle jednorázového a krátkodobého užitku.

Ze včerejšího setkání předsedů vlád členských vlád Evropské unie vyplynulo, že Evropská unie ještě nečelila takové krizi jako nyní a musí postupovat jednotně. Podle českých podnikatelů by Unie měla vybraná protikrizová opatření realizovat současně ve všech členských státech, což by zvýšilo jejich efektivitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).