Hlavní navigace

Podnikatelé vítají zákon o volném pohybu služeb, stále je však podle nich co zlepšovat

6. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelé vítají přijetí zákona o volném pohybu služeb. Ačkoli implementace evropské směrnice usnadní podnikání, Hospodářská komora ČR (HK ČR) upozorňuje, že se v EU stále vyskytují ještě další bariéry, třeba v podobě přechodných období v nichž je omezen volný pohyb pracovníků.

Vláda včera schválila návrh zákona o volném pohybu služeb, který tak implementuje do českého práva evropskou směrnici o službách. "Díky včerejšímu rozhodnutí vlády se ČR zařadila mezi první členské země EU, které tuto důležitou povinnost splnily. Druhým neměně důležitým krokem, na který Hospodářská komora České republiky bude klást důraz, je samotná implementace směrnice, " uvedl Petr Kužel, prezident HK ČR a zdůraznil, že velice důležitým prvkem zákona je procedura tichého souhlasu úřadů k žádosti podnikatele o vstup do podnikání.

HK ČR rovněž zdůrazňuje, že na vnitřním trhu EU stále existují i jiné bariéry, například v podobě přechodných období, v nichž je novým členům znemožněn volný pohyb pracovníků, uznávání odborných kvalifikací či zúžení rozsahu působnosti směrnice pro příhraniční poskytování služeb.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k zákonu zveřejnilo i některé odhady. Dopad zákona o volném pohybu služeb na ekonomický růst ČR byl odhadnut na zvýšení růstu HDP o 0,65 – 1,45 %, což odpovídá přibližně výši 16,6 – 37,2 mld. Kč. Dopad na zaměstnanost je odhadován na téměř 18,1 tisíc nových pracovních míst. Výše růstu českého exportu by podle odhadu měla činit v tržbách 12,3 mld. a v přidané hodnotě cca 5,19 mld, upřesnil Matyáš Vitík, tiskový mluvčí MPO.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).