Hlavní navigace

Podnikatelé varují před vyššími daněmi, z Česka by se mohla stát montovna Evropy

4. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelé odmítají zvýšení firemních daní a vyšší zdanění vysokopříjmových skupin, o kterém se v posledních týdnech stále častěji hovoří. Podle řady politiků by toto opatření pomohlo zvýšit příjmy státního rozpočtu. Proti tomu se však podnikatelé staví.

Řešení hospodářské krize zvýšením firemních daní a vyšším zdaněním vysokopříjmových skupin obyvatelstva je nesmysl. Každý by si měl v prvé řadě uvědomit, že pokud se zvýší firemní daň, sníží se příjmy státního rozpočtu z vybraných daní! Výrazně negativní dopad to bude mít na konkurenceschopnost jak malých a středních firem, tak i velkých společností. Navíc se obáváme, že toto opatření povede k dalšímu propouštění zaměstnanců, uvedl předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.

Pokud dojde ke zvýšení firemních daní, reálně podle Unie malých a středních podniků hrozí, že mnoho velkých podniků se začne přesouvat do zahraničí do zemí s nižší daňovou zátěží. Zvýšení daní by také postihlo malé a střední podniky, kterým by tak stouply náklady a sebralo jim finance na rozšiřování výroby a investice.

Objevují se též návrhy na vyšší zdanění pro občany s měsíčním příjmem nad sto tisíc Kč. Tento krok podle podnikatelů povede pouze k tomu, že odborníci ve svých oborech budou jako firmy taktéž odcházet do zahraničí. Česká republika by se tak ubrala směrem, kdy se z ní stane pouze jedna velká montovna a naše vysoce kvalifikovaná pracovní síla bude pracovat mimo republiku, dodává David Šeich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).