Hlavní navigace

Podnikatelé úspěšně čerpají dotace, z OPPP využili skoro všechny peníze

18. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V rámci operačního programu Průmysl a podnikání se podařilo tuzemským firmám vyčerpat 9,4 miliardy korun, což činí přes 98 % všech peněz určených na tento program v letech 2004–2006. Cílem programu bylo podpořit rozvoj podnikatelského prostředí a infrastruktury ve všech regionech České republiky vyjma Prahy.

Zájem firem o OPPP byl obrovský a více než dvojnásobně přesáhl možnosti jeho rozpočtu. Za čtyři roky se tuzemským firmám podařilo vyčerpat více než 98 % z více než devíti miliard, což je velice dobrý výsledek nejen v domácím, ale i evropském měřítku, říká ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Z programu bylo možné také získat úvěry pro začínající podnikatele nebo pro rozvoj podnikatelských projektů. Právě o dva úvěrové programy byl mezi podnikateli největší zájem. V programu Start se podpořilo 828 podnikatelských projektů, mezi které se rozdělilo 1,5 miliardy korun. V programu Kredit se na 772 projektů pak poskytlo 354 milionů korun. Čtěte více: Fondy EU nabízí kromě dotací i bezúročné úvěry.

Naším společným cílem je nyní v době hospodářské krize v rámci Operačního programu Podnikání a inovace do roku 2013 pomoci zvýšit konkurenceschopnost českých firem a přiblížit inovační výkonnost českého průmyslu úrovni předních průmyslových zemí Evropy. Podnikatelé mají dnes možnost výběru z 15 různých podprogramů podpory při alokaci téměř 100 mld. korun na období 2007 – 2013, doplnil se prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).