Hlavní navigace

Podnikatelé přivítali schválení protikrizového balíčku

17. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelé uvítali, že vláda na svém včerejším zasedání schválila balíček protikrizových opatření. Firmy též doufají, že jednotlivé plánované kroky pomohou následky krize zmírnit. Čtěte více: Návrhům NERVu chybí podstatná věc, a to okamžitá účinnost.

Záchranný plán obsahuje četné návrhy, které pomohou tuzemské podnikatelské sféře a průmyslu, ať to je například zrychlení odpisů, odpočet na DPH u automobilů, snížení sociálního pojištění nebo pokles firemních daní. Věříme, že tyto návrhy budou co nejdříve schváleny v parlamentu a uvedeny v život, komentoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Vláda tak podpořila většinu z předem očekávaných opatření. Mezi balíček návrhů se vešlo i několik novinek. Jednou z nich se stalo opatření, které osvobozuje firmy s pěti a méně zaměstnanci platit zálohy na daně z příjmu. Dalším je pak například refundace až 80 % platu zaměstnance, kterého zaměstnavatel pošle na školení, když není zrovna práce. Naopak se do záchranného balíku nevešlo tzv. šrotovné či legalizace švarcsystému. Čtěte více: Návrat švarcsystému, ukázky české vychytralosti, asi nehrozí

Proti návrhům opatření se již dříve postavili odboráři, podle kterých vláda krizi stále podceňuje a ignoruje, že hrozí propad ekonomiky až o 5 %. Podnikatelé však odboráře obviňují z politické agitace.

Prohlášení šéfa odborů Milana Štěcha považujeme za účelové a ryze politické. Jeho obsah a vyznění jsou téměř totožné se stylem, kterým se především prezentuje jistá politická strana, za kterou byl Štěch zvolen do Senátu. Z prohlášení pana Štěcha jde takový zvláštní pocit: na jednu stranu šíří pesimismus, ale dělá to takovým stylem, jako by z toho měl radost a řídil se heslem ´čím hůř, tím líp´, dodal Petr Kužel. Čtěte více: Jiří Rusnok: Opozice volí taktiku – čím hůře, tím lépe

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).