Hlavní navigace

Podnikatelé nezvládají práci s daty, ohrožují tak svou existenci

11. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: http://www.isifa.com
Více než třetina malých a středních firem není v případě problémů schopna obnovit svá data do 24 hodin. Je za tím stále rostoucí objem dat, ale také liknavost.

Množství dat, které podnikatelé musí zpracovávat, se závratně zvětšuje. Jen letos jich malým a středním firmám přibude dalších 18 %. Vyplývá to z údajů technologické společnosti Outsourcing Solution, která uvádí, že tlak na rychlost zpracování se bude nadále stupňovat. Nárůst se ročně zvyšuje o zhruba dva procentní body, takže příští rok to bude již 20 procent, uvádí Jiří Jakeš, ředitel Outsourcing Solutions.

Otestujte si obnovu dat

Při takovém tempu nárůstu objemu dat je nutná jejich pravidelná obnova. Menší podniky a živnostníci jsou s ní ale na štíru. Více než třetina firem není v případě problémů schopna obnovit svá data do 24 hodin, desetině to pak trvá déle než týden. Běžná firma si může dovolit nedostupnost dat v řádech několika hodin. Některé by ale měly mít zajištěnu okamžitou obnovu. Třeba v případě e-shopu je neaktuálnost nebo nedostupnost dat velkým problémem. Pokud zákazník nemá k dispozici veškeré údaje a nejnovější informace, často odchází ke konkurenci.

Ilustrační obrázek.
Autor: http://www.isifa.com

České firmy nemají otestovány systémy datové obnovy. Při ztrátě dat ohrožují svou existenci. 

Okamžitou obnovu dat zvládá pouze 0,5 % menších firem. Do minuty to zvládnou 2 % a během desítek minut si pak s obnovou dat poradí dalších 7 % společností. Podle odborníků nevzniká tento problém pouze neustálým navyšováním objemu dat, ale jde také o liknavost firem.

Více než polovina českých firem si nikdy neověřila, jak rychle dokáže data obnovit a zprovoznit. Plán obnovy testuje jen desetina podniků. Většina firem podle Outsourcing Solutions také nezvládá data správně ukládat.

Ztráta dat ohrožuje celou firmu

Dojde-li k úplné ztrátě dat, ocitá se firma na rizikovém bodě. Jak už dříve vyplynulo z amerického výzkumu Center for Research on Information Systems v Texasu, více než polovina společností, kterou postihla ztráta dat, už nikdy neobnovila svou činnost. Dalších 90 % pak po tomto problému ukončilo svou činnost během následujících dvou let.

Daně x

Češi riziko stále podceňují

Zálohování dat i přesto zůstává v řadě firem, zejména těch menších, stále podceňováno. Možností jak data zálohovat přitom existuje nespočet. Využít se dají různé cloudové aplikace, které nemusí stát ani korunu, externí disky, optická média či finančně náročnější disková pole. V závislosti na velikosti a typu podnikání se pro každého podnikatele sice hodí jiný způsob zálohování, ale pro všechny platí jedno pravidlo – důležitější než konkrétní zvolená metoda zálohování je zálohovat správně.

Data jsou dnes často tím největším kapitálem, kterým mohou podnikatelé disponovat. Je proto nutné zajistit jejich bezpečné uložení a ochranu. Podle společnosti Intel se ztráta nebo odcizení jednoho firemního notebooku obsahujícího důležitá data, dá vyčíslit na čtvrt milionu korun a výš. Při vyčíslení celkové ztráty pro firmu je potřeba kalkulovat jak cenu samotného počítače, která vyšla v průměru na 35 000 korun, tak zejména finanční vyjádření hodnoty ztracených dat. Postižené firmy si je v průměru cení na 180 909 korun, uvádí k výsledkům průzkumu Petr Ulvr, obchodní manažer společnosti Intel. Tato částka zahrnuje nejen vyčíslení pohřešovaných firemních dat, ale například i ztrátu produktivity pracovníka, který musí čekat na nový notebook. Hodnota samotného počítače je pro majitele zanedbatelná. S tím souhlasí 96 % všech firem, které už v minulosti podobné případy musely řešit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).