Hlavní navigace

Podnikat nebo ne? To je, oč tu běží

20. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Přemýšlíte o podnikání? Zvažujete pozitiva a negativa i případná rizika? Nebo jste se již rozhodli pro podnikání a svou podnikatelskou činnost zahájili? Je zřejmé, že pro podnikání se nehodí každý, ale je možné, že s velkým úsilím, vytrvalostí a trochou štěstí a odvahy se to může podařit každému.

Máte ty správné vlastnosti?

Důležité je vědět, jaké jsou správné vlastnosti úspěšného podnikatele. Pohodlný člověk se zřejmě na podnikání nehodí, neboť každý začátek vyžaduje píli a mnohdy delší než 8hodinovou pracovní dobu. Je potřeba si také uvědomit, že v podnikání je člověk sám (nemá-li společníka), takže záleží jen na něm, jestli firma bude úspěšná nebo ne. Nikdo za podnikatele nic neudělá, nestojí za ním zaměstnavatel nebo kolega, kteří ho podrží, a kdy jako zaměstnanec, udělá-li nějaký ne moc velký průšvih, přijde nanejvýš jen o měsíční prémie. Zatímco podnikatel může přijít o mnohem více.

Výstižně zhodnotil vlastnosti podnikatele Ivan Blažek ze společnosti Hydrosoft Veleslavín s.r.o., podle kterého by měl být podnikatel samostatný, neboť za koho dělá všechno maminka, tak se pro podnikání nehodí. Je třeba unést zodpovědnost sám za sebe a to i za špatná rozhodnutí. Podle Tomáše Brože ze společnosti Palmpc.cz s.r.o. záleží také hodně na tom, jaké má potenciální podnikatel smýšlení. Sociálně založení lidé by se do podnikání pouštět vůbec neměli, většinou to pak dopadá tak, že zaměstnanci se mají lépe než majitel firmy. Takoví podnikatelé pak nejsou ani schopni odhadnout, kdy podnikání včas a s úctou ukončit.

Váháte mezi podnikáním a zaměstnáním? Zkuste si pročíst tutoriály na business serveru Podnikatel.cz určené pro začínající i potenciální podnikatele nebo zkušenosti podnikatelů, kteří byli U Výslechu.

Podnikatelka ve vzdělávání dospělých Zdenka Vostrovská, ředitelka společnosti 1. VOX a.s., považuje za klíčové i další vlastnosti: Vytrvalost je jednou z nejdůležitějších vlastností podnikatelů. Pokud by plukovník Sanders neměl dost vytrvalosti, aby se svým smaženým kuřetem obešel 1010 restaurací, tak bychom dnes neměli KFC. Naopak to, co člověka podle mého názoru může nejvíc brzdit na cestě za úspěchem, je nedostatek vizionářství nebo absence nějakého velikého cíle.

Je potřeba trochu víc než jen odvaha a odhodlání

Odvaha, odhodlání začít podnikat i podnikatelský duch jsou věcí potřebnou, ale ne jedinou. Mezi další užitečné věci patří zajímavý a životaschopný podnikatelský záměr, dostatek finančních prostředků, zdravé sebevědomí, určitá předvídavost a smysl pro odhalení podnikatelských příležitostí, štěstí na lidi coby zaměstnance, nenechat se odradit počátečním neúspěchem a nedělat si nic ze závistivých a nepřejících lidí. Pokud jste z malého města, rozhodně podnikání založte někde jinde. Co kdyby se vám „nedej bože“ začalo dařit, závist je hrozná věc, přibližuje Tomáš Brož a doplňuje: Také volba správného stylu marketingu je dost klíčová.

Člověk, který usiluje o svůj sen, získá obrovskou sílu pro jeho dosažení. Nic mu pak nepřipadá příliš těžké. A tak je to i s podnikateli. Pokud někdo začíná podnikat s vizí obrovského podniku, je ochotný udělat všechno to, co řada jiných není. Pak bude klidně dělat 16 hodin denně, po nocích dodělávat účetnictví a o víkendu inventury, prozradila pro business server Podnikatel.cz Zdenka Vostrovská.

Výhody a nevýhody podnikání

Mince i další věci vždy mají dvě strany – jednu pozitivní a druhou negativní. Stejné je to i u podnikání. Za větší samostatností a svobodou stojí vysoké pracovní nasazení, proti vyššímu výdělku je závist lidí, ztráta „přátel“ atd. Ivan Blažek ze společnosti Hydrosoft Veleslavín, s.r.o. shrnul výhody a nevýhody pro business server Podnikatel.cz: Je snazší vyměnit zákazníka než nepříjemné podřízené. Další výhoda je, že si práci i volný čas organizuji sám. Přestože odpracuji o 30 – 50 % času více než většina zaměstnanců, mohu jít nakupovat dopoledne v pracovní době a pracovat večer, mohu jet lyžovat ve středu a pracovat o víkendu. Nemusím řešit, kolik dní mám dovolené atd. Tomáš Brož ze společnosti Palmpc.cz s.r.o. vidí jednoznačnou výhodu ve svobodě a ve volnosti rozhodování, kam vložit své peníze.

Daně x

Pro Zdenku Vostrovskou je největší výhodou podnikání svoboda – hodnota, která podnikateli vytváří prostor pro kreativitu, naplnění snů a cílů, ale i pro osobní růst. Za nevýhody pak považuje státní intervence do trhu, vysokou váhu netržních kritérií a nevhodně nastavené právně-institucionální determinanty podnikání. Šéf společnosti Hydrosoft Veleslavín, s.r.o. zahrnul mezi nevýhody podnikání především vysoké nervové vypětí, a to hlavně z toho důvodu, že nemá na koho přesunout odpovědnost. Podnikatel podle něj stárne dvakrát rychleji než běžný zaměstnanec. Majitel společnosti Palmpc.cz s.r.o. vidí nevýhodu ve velkém daňovém zatížení a špatné možnosti dobře ohodnotit správné lidi pro rozvoj firmy.

Tak ano, nebo ne?

Na člověka, který nikdy nepodnikal, toho může být na první pohled moc a ze strachu ze selhání nebo z neúspěchu se rozhodne do podnikání vůbec nepustit, protože každé chybné rozhodnutí může stát spoustu peněz. Hodí se tedy i kousek odvahy. Zdenka Vostrovská, majitelka společnosti 1. VOX a.s. shrnuje pro business server Podnikatel.cz: Odvaha neznamená, že se člověk nebojí, znamená, že i když máme strach, tak stejně jdeme a zkusíme to. Důležitý pro ni je i smysl podnikání. Protože pokud člověk podniká jen kvůli tomu, aby se uživil, zřejmě nebude ochotný dávat do podnikání mnoho energie. Přesto podle ní není podnikání pouze pro vyvolené, neboť každý má šanci. A pokud bude opravdu chtít, může vybudovat fungující firmu. Je potřeba si věřit, mít vizi a obrovskou vytrvalost. Neboť všechny zkušenosti, dovednosti a potřebné znalosti se podle ní dají posbírat cestou.

Kolik hodin denně podnikatel/ka pracuje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).