Hlavní navigace

Podmínky pro kurzarbeit se zmírní, na peníze nově dosáhne více firem

2. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.SXC.hu
Forma kurzarbeitu, která v Česku funguje od loňského září, se změní. Zmírní se podmínky pro vstup do projektu a peníze tak může dostat více firem než doposud.

Projekt ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) „Vzdělávejte se pro stabilitu“, který též bývá nazýván jako kurzarbeit po Česku, zjednoduší své podmínky, aby se do něj mohlo zapojit více firem. Počítá s tím třetí ze sedmibodového Plánu zaměstnanosti, na který má MPSV připraveno sedm miliard korun. Kurzarbeit funguje od loňského září a měl by trvat ještě další dva roky až do srpna 2015. Doposud projekt využilo 32 firem, které dostaly více než 11 milionů korun. 

Čtěte více: Kurzarbeit po Česku startuje v polovině září. Jde o pomoc nebo plýtvání?

Zaměstnavatelé mohou díky kurzarbeitu získat příspěvek na mzdové náklady vzdělávaných zaměstnanců. Maximální mzdový příspěvek na jednoho zaměstnance činí 31 000 korun a podporu lze čerpat půl roku s možností prodloužení na rok. Aby se firma do projektu mohla zapojit, musí splnit řadu podmínek. Některé požadované parametry se ale zmírní, aby se kurzarbeit stal dostupným pro více firem. Lepším nastavením podmínek chceme ještě více podpořit udržení pracovních míst u zaměstnavatelů, kteří se dočasně nacházejí v obtížné hospodářské situaci. Za důležité považuji i to, že si díky projektu zaměstnanci zvyšují kvalifikaci, říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová

Podmínky pro zařazení do kurzarbeitu se zmírní


Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Nově nebudou zaměstnavatelé muset prokazovat pokles tržeb za celou společnost. Doposud totiž museli doložit, že jim meziročně klesly tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb minimálně o 20 procent (za období 3 měsíců předcházejících podání žádosti na jednoho zaměstnance) na zaměstnance. Nyní bude stačit, aby doložili pokles za konkrétní provozovnu či závod, které spadají pod jediné identifikační číslo.

Brand24

Další novinkou je možnost zapojení více zaměstnanců. Dosud se do kurzarbeitu totiž mohli zapojit pouze pracovníci, kterým zaměstnavatel nebyl schopen přidělit práci a na základě dohody s odbory či podle vnitřního předpisu jim vyplácel sníženou náhradu mzdy. Tato podmínka se z projektu zcela vypustí. V platnosti naopak zůstává podmínka, že rozsah výpadku v přidělování práce zaměstnancům musí činit 20 až 60 procent (1 až 3 dny v týdnu) stanovené týdenní pracovní doby za 1 měsíc před podáním žádosti.

Stále bude též platit, že o zařazení do projektu rozhoduje hodnotící komise Úřadu práce ČR, a to podle následujících kritérií: významnost podniku v regionu, konkurenceschopnost odvětví, zhodnocení schopnosti obnovit výrobu, přínos vzdělávací aktivity pro zaměstnance a přiměřenost výsledků vzhledem k výši požadovaného příspěvku. Nejčastěji se vzdělávací aktivity zaměřují na technické obory, jedná se například o svářečské kurzy, zájem je však i o různé jazykové kurzy a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).