Hlavní navigace

Podle podnikatelů se zhoršuje dostupnost úvěrů

14. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Důsledky světové finanční krize začínají stále více dopadat na tuzemské firmy. V současnosti se podnikatelé dostávají do větších problémů, když žádají o úvěr. Banky totiž podle firem zpřísnily podmínky půjček a zhoršily tak jejich dostupnost. Dvě třetiny podnikatelů si také myslí, že by se měl na finančím trhu více angažovat stát. Nikoli však jako aktivní hráč, nýbrž pouze jako rozhodčí a garant stability. Vyplynulo to z průzkumu mezi podnikateli, který provedla na počátku týdne Hospodářská komora ČR.

Zhruba třetina dotázaných firem žádné zpřísnění poskytování úvěrů zatím nezaznamenala (195 společností z 312). Pětina podnikatelů horší dostupnost peněz pocítila a musela tak přehodnotit své plány. Přes 50 % respodentů pak uvedlo, že se stávající situace projevuje v jejich výrobních a provozních plánech.

Ani ve výhledu do budoucna nejsou podnikatelé příliš optimističtí. Takřka polovina z nich se domnívá, že banky své podmínky dále zpřísní. Opačný názor má jen 13 % firem. Je pochopitelné, že banky jsou nyní více obezřetnější při půjčování peněz. Důležité však je, aby se tato obezřetnost nepřeměnila v silnou restrikci a přiškrcení finančních kohoutků směrem k podnikům, uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Přes 60 % společností uvedlo, že by mohl pomoci i stát. Ovšem ne jako aktivní hráč, ale v roli garanta stability. Role státu by se měla omezit na dozor a garantování určitých podmínek, které působí především psychologicky. Jedním z takových instrumentů je třeba garance vkladů střadatelů do výše 50 tisíc eur, dodal Petr Kužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).